Не е вярно, че обедняваме

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5550666 www.24chasa.bg

Създаването на впечатление, че в България обедняваме, е съвършено невярно, каза финансистът Емил Хърсев по Нова тв по повод на изнесените от синдикатите данни, че 2,5 милиона българи живеят в лишения, а 600 хиляди са работещите бедни в страната ни. Ние сме в топ 1 на Европа по най-бързо нарастване на доходите от труд, работна заплата. 9% е то миналата година при 3% ръст на БВП, каза Хърсев.

Разбира се, 3-те процента не са верни - имаме 14% ръст на приходите от ДДС, 20% ръст от данъците върху печалбите на фирмите. Имаме при това увеличаващ се износ, продължи Хърсев.

Всичко, което трябва да знаете за:

Реалната заплата е много над брутната. Приказката за работещите бедни е едно клише, много модерно в ЕС. В България не мисля, че този феномен трябва да се надценява. В България има дефицит на работна ръка, подчерта още Хърсев.

В интервю за “24 часа”, публикувано в понеделник, Красен Станчев от Института за пазарна икономика попита: Ако хората обедняват, защо харчат повече, защо имат повече и по-нови автомобили, пътуват с тях толкова, че има задръствания по улиците и пътищата, как с по-малко пари си пращат децата на екскурзии и училище в чужбина, вземат заеми за телевизори, умни телефони, нови жилища и ремонт на старите?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • “Без наука няма сполука” важи с пълна сила и днес

    Когато нашите възрожденци са настоявали българските деца да ходят на училище, защото “Без наука няма сполука”, със сигурност са били визионерите на своето време. И тогава, и особено днес светът няма как да върви напред без научни постижения и изследвания. Затова е и особено важно, че в Софийския университет ще се изгради център за върхови научни
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,