Не е вярно, че обедняваме

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5550666 www.24chasa.bg

Създаването на впечатление, че в България обедняваме, е съвършено невярно, каза финансистът Емил Хърсев по Нова тв по повод на изнесените от синдикатите данни, че 2,5 милиона българи живеят в лишения, а 600 хиляди са работещите бедни в страната ни. Ние сме в топ 1 на Европа по най-бързо нарастване на доходите от труд, работна заплата. 9% е то миналата година при 3% ръст на БВП, каза Хърсев.

Разбира се, 3-те процента не са верни - имаме 14% ръст на приходите от ДДС, 20% ръст от данъците върху печалбите на фирмите. Имаме при това увеличаващ се износ, продължи Хърсев.

Реалната заплата е много над брутната. Приказката за работещите бедни е едно клише, много модерно в ЕС. В България не мисля, че този феномен трябва да се надценява. В България има дефицит на работна ръка, подчерта още Хърсев.

В интервю за “24 часа”, публикувано в понеделник, Красен Станчев от Института за пазарна икономика попита: Ако хората обедняват, защо харчат повече, защо имат повече и по-нови автомобили, пътуват с тях толкова, че има задръствания по улиците и пътищата, как с по-малко пари си пращат децата на екскурзии и училище в чужбина, вземат заеми за телевизори, умни телефони, нови жилища и ремонт на старите?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в