Предлагат 30% гаранция по проекти, свързани с хазарт

https://www.24chasa.bg/novini/article/5592169 www.24chasa.bg

Промени в наредбата за финансиране на одобрени проекти за организации с нестопанска цел предлага финансовия министър Владислав Горанов. Проектът е обявен на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

Целта е по-ефективен контрол върху разходване на средствата за дейностите за социално отговорно поведение според Закона за хазарта. Ще се финансират проекти, чиито цели са предпазване на младите хора от хазарт, превенция и лечение на хазартна зависимост и/ или социално отговорна реклама и маркетинг, предвижда проектът.
За да бъде постигната тази цел, министърът предлага промени в контролния механизъм за изразходване на публичния ресурс.
Предлага се увеличаване от 14 на 30 дни на срока за подаване на проектните предложения, за да се добавят конкретни дейности за социално отговорно поведение. Одобрението на проектите, което досега се извършваше по решение на комисията по хазарта и се утвърждаваше от нейния председател, вече ще се съгласува и с финансовия министър. Представителите на Министерството на финансите от един ще бъдат двама. Третата промяна е предоставяне на обезпечение от кандидати с одобрени за финансиране проектни предложения, което след изпълнението на проекта ще бъде освобождавано. Обезпечение в пари или безусловна и неотменяема банкова гаранция със срок на действие, не по-малък от 12 месеца, в размер 30% от одобрените средства за финансиране по договора. Министърът предлага още да се вдигнат изискванията към юридическите лица с нестопанска цел, които имат право да искат финансиране. Няма да бъдат финансирани лица които са получили цялостно безвъзмездно финансиране за изпълнението на същия проект или са получили финансиране за някоя от дейностите подлежащи на финансиране повече от два пъти за 5 години, считано от датата на сключване на първия договор за финансиране. Въвежда се и ограничение да са изпълнили условия при предходно финансиране от комисията по хазарта,  както и да са свързани лица с организатор на хазартни игри/дейности.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Истински ценители на храната се оказаха Благо Джизъса и Златка Райкова, видя "България Днес". Звездната двойка се отдаде на изтънчен обяд в столичен мол. За да е пълноценно гурме изживяването, двамата обстойно разгледаха и обсъдиха менюто, след което поръчаха. Веднага щом блюдата им пристигнаха, двамата лакомо започнаха да ядат,

„Ще покажа, че българите заслужаваме да играем в Серия „А“! Такава закана направи Кирил Десподов при представянето си като играч на „Каляри“ и е на път да спази обещанието си. Продаденият за над 4 млн. евро Футболист №1 на България за 2018 г. получи високи оценки за играта си при победата с 2:1 над „Парма“.

Футболистът на "Байерн" (Мюнхен) Франк Рибери стана баща за пети път! Той е отпътувал за Англия след своите съотборници за гостуването на "Ливърпул" в Шампионската лига. Тази вечер баварците излизат на "Анфийлд Роуд" в първи осминафинален мач. Рибери не желае да се шуми около щастливото събитие в неговия живот и не споделя никаква информация за