Асоциацията на Силви Вартан дари на болницата в Смолян реанимационна маса за новородени

https://www.24chasa.bg/region/article/5598477 www.24chasa.bg

Асоциация „Силви Вартан за България” направи дарение на МБАЛ „Д-р Братан

Шукеров” АД гр. Смолян. Дарението се осъществява чрез  БЧК и е на стойност 13 334 евро. Предоставено е на  Неонатологично отделение.

Модерната реанимационна маса е предназначена за родилна зала, където се посрещат при раждането новородените бебета. Тя ще помага при предоставяне на здравни услуги и грижи за тях. С нея се осъществява реанимацията на бебетата, които не могат да се адаптират към извън утробния живот, веднага след раждането. Чрез апаратурата се помага на дишането и сърдечната им дейност да функционират нормално, предоставя се лесен достъп при необходимост от медикаментозното и кислородно лечение. А за всички останали бебета тя осигурява един температурен комфорт”, обясни началникът на отделението д-р Хризантема Георгиева. Тя посочи, че имат подобна маса, която е на 25 години, вече е остаряла и не може да се поддържа технически. „Имахме огромна нужда да я заменим с нова. Два пъти сме изпращали писма до Асоциацията, която е помогнала на много неонатологични отделения в страната. От тях ние вече имаме едно дарение - лампа за интензивна фототерапия.

В по-голямата си част Неонатологично отделение е оборудвано с помощта на подобни инициативи. Най-голямото дарение, което е получило отделението бе през 2006 г. от инициативата „Българската Коледа“.