Първо в "24 часа": Рибари налитат на бой срещу еколог на закрита среща за делфините

https://www.24chasa.bg/region/article/5674434 www.24chasa.bg
Туристи погребват умрял делфи на плажа Корал.

Представители на рибарски сдружения скочиха на Атанас Русев от сдружение "Да запазим плажа Корал" по време на среща за умрелите делфините, която се проведе в Бургас днес.

Както 24 часа по-рано писа, представители на медиите не бяха допуснати в залата, а от пиар отдела на земеделското министерство обясниха, че такива са разпорежданията.

Срещата се състоя в сградата на регионалната инспекция по рибарство и аквакултури.

Напрежението е ескалирало когато Атанас Русев е заявил, че изобщо не е обвинявал рибарите за смъртта на делфините.
"Някои не издържаха и скочиха, хванаха го за яката, защото Русев изрече откровени лъжи", разказа пред 24 часа участник в срещата.
Рибари веднага показали запис от срещата на Русев с премиера Бойко Борисов на 21 юли, на която се дискутира темата за вината на рибарите и евентуална забрана за улов на определени места, свързани с популацията на делфините. На нея присъствали и хора от "Зелени Балкани".

"Министерството си изми ръцете с мен, аз не съм обвинявал нашите рибари. На срещата с Борисов заявихме, че основна прчина за смъртта на делфините са бракониери от Турция, Румъния и Украйна, които ловят калкан с модерни и бързи лодки", обясни пред 24 часа Русев.

Той сподели още, че е безкрайно разочарован от нивото на институциите, участвали в срещата. "От тук нататък ще поддържам връзка по темата само с г-н ремиера", отсече Русев.

Присъствалите на срещата в ИАРА Бургас днес излязоха с отворено писмо до преимиера Бойко Борисов и министрите на земеделието и околната среда, в което се настоява да не се допускат изказвания на еколози, които всяват разкол в обществото и заблуждават правителството.
В откритото писмо участниците в срещата, инициирана от земеделското министерство, категорично се противопоставят да се вменява вина на рибарите за смъртта на делфините.
Необходимо е да се изследват всички възможни причини и то с научни методи, се казва още в отвореното писмо.