Направиха първа копка на детска градина за ромчета в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/5736573 www.24chasa.bg
Първа копка на детска градина за ромчета в квартал "Кошарник" направи кметът на Монтана Златко Живков. Снимки: Камелия Александрова

Първа копка на детска градина за ромчета в квартал "Кошарник" направи кметът Златко Живков. Забавачницата за близо 1 милион лева ще бъде изградена с помощта на швейцарци до края на годината.

Капацитетът на сградата ще бъде достатъчен да бъдат обхванати всичките близо 100 деца в квартала. В сегашната детска градина там има 84 момиченца и момченца.

Майки и татковци приветстваха идеята, а най- радостни бяха малчуганите от ромската махала.

Строежът на сградата се изпълнява в рамките на проекта "Комплексен подход за ромско включване в община МонтанаФ, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Монтана е сред четирите областни града, защитили свой проект за по-добра интеграция на ромите.

Освен детската градина по швейцарския проект ще бъде направен културен център в квартал "Огоста", ремонт на читалището в Габровница и кабинетите на здравните медиатори в поликлиниката в Монтана.Така ще се осигури по-лесен достъп до различни социални, административни, здравни и социални услуги на ромите.

Финансирането на всичките дейности е 2 милиона 592 хиляди лева. От тях 1 милион 892 хиляди лева са осигурени от Конфедерация Швейцария, 334 хиляди лева - от република България и 346 хиляди лева - от община Монтана. Изпълнението на проекта трябва да приключи до края на февруари 2019 година.