Електронна карта сменя билетчето в Бургас от 7 септември

https://www.24chasa.bg/region/article/5744939 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

От 7 септември бургазлии могат да зареждат със средства новите електронни карти и да ги ползват като разплащателно средство в градския транспорт.

До 7-ми картата ще се издава безплатно в  Транспортната къща на ул. "Александровска" 106.

От сряда другата седмица ще може да се зареди на каса съответният абонамент за пътуване.

Бургазлии могат да зареждат своите електронни карти в Транспортната къща, на  Автогара Юг, Терминал "Меден рудник" и Автогара Запад.

В първите дни след въвеждането на електронната система за таксуване, община Бургас и общинският превозвач "Бургасбус" ще осигурят специални асистенти, които ще информират гражданите и ще им помагат да се адаптират към новостите. Те ще позиционирани  на най-използваните спирки в града. Асистентите ще бъдат облечени със специални жилетки, за да се разпознават лесно.

Друго важно нововъведение е, че пътниците трябва да се качват в автобуса вече само от първата врата. Втората  ще се използва от пътници с ограничена мобилност и  майки с детски колички.

С новата система се въвежда и времево пътуване. То дава възможност за едно пътуване с неограничен брой прекачвания в рамките на 45 минути. .

Пътниците ще се таксуват сами в автобуса, допирйки електронната си карта до  валидатор - сините устройства,  монтирани във всички нови автобуси.

Ако върху екрана на валидатора се появи изображение на зелена карта - таксуването е успешно. Ако се появи червена карта и характерен звуков сигнал, това означава, че има проблем и е желателно да се обърнете за съдействие към инспектора в автобуса, обясняват от общината.

От там уточняват, че ще има гратисен период, в който докато бургазлии свикнат с новата система, ще може да се купи и хартиено билетче от 1 лв. на борда на автобуса.