Ракитово няма да плаща 740 082 лв. по скандални договори

https://www.24chasa.bg/novini/article/5776126 www.24chasa.bg

Ракитово спечели двете дела по искове на фирма "КИССИНГ КОНСУЛТ" ЕООД по скандални и неизпълнени договори за ремонт на градската баня на обща стойност 740 082лв., съобщиха от общинската администрация. Решението на международния арбитражен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Договорите са подписани от бившия кмет на Ракитово Емилия Еленкова през септември 2011г., малко преди края на мандата . Единият е за реконструкция и основен ремонт на водопровода на градската баня, а другия за ремонт на самата баня. Установено е, че за тези ремонти не са обявявани и провеждани процедури за обществена поръчка, а самите договори не са вписани в регистрите на общината. В договорите липсват подписите на гл. счетоводител, а според вещо лице печатът и щемпелът не са идентични с ползваните от общината към момента на подписването.

Според клаузи в договорите Ракитово трябва да заплати 30 % от догорената сума авансово и ако не го направи в 40-дневен срок от подписването дължи всички пари по договорите плюс 20% лихви и неустойки, без да е извършена каквато и да е работа върху обектите. Заради скандалните договори срещу бившият кмет на Ракитово в момента се води дело в окръжния съд на Пазарджик за злоупотреба със служебно положение.