Седем екипа от Горна Оряховица участват в Младежко техническо творчество

https://www.24chasa.bg/region/article/5797525 www.24chasa.bg

Седем екипа от Горна Оряховица ще вземат участие в изложението-конкурс Младежко техническо творчество, което ще се проведе от 27 до 29 октомври в Спортна зала „Никола Петров". Броени дни преди откриване на изложението всички екипи работят интензивно по своите експонати.

В Професионалната гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов” под ръководството на инж. Георги Георгиев, Йоан Йосифов и Анатоли Атанасов монтират усилвател на звук с голям коефициент на усилване и приложението му в практиката. С инж. Даниел Денев, Михаела Петкова, Цони Георгиев и Петър Ангелов разработиха модел на система за динамично управление на трафика. Инж. Мариета Василева заедно с Милен Колев и Георги Неделчев, ще представят електромагнит с голяма подемна сила.

Професионалната гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ ще се представи с действаща охладителна инсталация чрез използване на ВОРТЕКС тръба. Консултант на проекта е инж. Спасов. Ръководител на екипа е инж. Орлин Григоров, а в състава му влизат учениците Пламен Петров, Юсеин Салиев, Емил Йовев и Милен Николов. Ученици от гимназията разработват и менюто за кетъринга на всички участници.

Първото по рода си за България изложение-конкурс Младежко техническо творчество се организира от инициативен комитет, включващ фондация „Милен Григоров”, НТС за Великотърновска област и фирми от региона, и със съдействието на Община Горна Оряховица.

В конкурса-изложение ще се включат ученици, студенти и младежи от цялата страна, които работят във фирми, използващи иновативни изделия и технологии. Областите, в които ще се състезават те са мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, роботика, приложна механика. Участниците ще се представят с полезни модели, конструкции, изделия, макети, инструменти, софтуер или машини.