Съдът в Шумен отмени катаджийска глоба заради калпаво наказателно постановление

https://www.24chasa.bg/region/article/5838232 www.24chasa.bg
СНИМКА: Тонка Петрова

Наказващият орган объркал членовете от ЗДвП, така селският фермер от Денница въпреки, че полицаите го преследвали из цяло Хитрино, дори потрошил полицейския опел, се отърва и от символичната глоба

Шофьор, преследван от полицейска кола из улиците на общинския център село Хитрино, после потрошил патрулката, не спрял на светлинен и звуков сигнал, се отърва само със 100 лв глоба. Но и тя е отменена от съда заради калпаво наказателно постановление на шефа на КАТ в Шумен. В него били объркани членовете от ЗДвП. Наказанието било по чл. 104 ал. 1, а пък нарушението на шофьора, 47-годишният фермер от село Денница Юсуф Хасан Мехмед, било по чл. 103.

Историята колкото е абсурдна, толкова е й смешна. Чак не е за вярване. Нашите ли закони са калпави, че за такъв екшън се полагат 100 лв глоба или наказващите органи не са юридически грамотни.

Екшънът се е разиграл из село Хитрино на 17 май т.г. и в него е имало всичко - от преследване и опит за избутване на полицейска патрулка, до нейното потрошаване от водача беглец. Тогава преследвачите безславно се отказали.

И след всичките тези изпълнения катаджиите му наложили само 100 лв глоба. Фермерът обаче си наел адвокат и в съда успял да отмени дори тази символична сума. Съдия Пламена Недялкова го е направила, защото открила нелепи грешки в зле написаното наказателно постановление /НП/от шефа на КАТ в Шумен.

На 17 май т.г. патрулен автомобил дежурял по линия на КАТ по улиците на село Хитрино. Около 23 часа от една от улиците изскочила лека кола „Опел Вектра“, поднесла в завоя и създала реална опасност за останалите участници. Полицаите с включен светлинен сигнал последвали опела. На няколко пъти при изравняване му подавали сигнал за спиране, но водачът не се подчинил.

След излизане от селото преследваният се отправил по черен път към с. Добри Войников. В един от широките участъци от пътя полицейският автомобил се изравнил с него и един от полицаите му подал сигнал със стоп палка да спре.

Автомобилът - нарушител направил маневра в страни в опит да изблъска от пътя полицейския автомобил, след което продължил.

Впоследствие спрял, а служебният автомобил ударил спирачки на около два – три метра зад него. В момента, в който единият от униформените слизал, водачът дал заден, ударил полицейския автомобил , след което потеглил.

Патрулката не могла да тръгне повече. Така било преустановено преследването. По случая двамата полицаи изготвили докладни записки.

След установяване самоличността на преследвания водач му съставили акт за нарушение на чл.104 ал.1 от ЗДвП. Т.е. нарушителят не е освободил достатъчно място и не е спрял, за да „осигури безпрепятствено преминаване на сигнализиращото МПС”, и продължил движението си.

При предявяването на акта жалбоподателят отразил възражения, че не той е управлявал автомобила. Но не се възползвал от правото си да депозира допълнителни доказателства.

Така описаната ситуация според съдия Пламена Недялкова не е съответствала на нарушение по чл.104 ал.1 от ЗДвП., т.е .преследваната кола не е пречела на патрулката да премине. Нарушението е по чл. 103. Водачът просто е бил длъжен плавно да спре в дясно при подаден сигнал за спиране от контролните органи и да изпълнява техните указания.

Така адвокатът намерил пролуката и доказал, че неговият клиент не е осъществен състава на вмененото нарушение.

„Не зная нищо по случая елата в село да питате, каза кметът на Денница Джемал Юмер Хюсеин. После добави, че неговият селски, фермерът Юсуф Хасан Мухмед, изобщо не е извършил това нарушение. „Зная, защото нея вечер бях с него”, отсече кметът и затвори телефона.

Решението на Шуменския районен съд подлежи на касационно обжалване пред Административния съд.

Съдът масово отменя глобите на КАТ. Повече от половината обжалвани наказания се оказват незаконни, тъй като остават недоказани. Това обявиха преди месец от прокуратурата

Още две наказателни постановления на КАТ тази седмица са паднали, едното в съда в Шумен, второто в Нови Пазар. Над една трета от наказателните постановление в Шумен падат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи