Влагат близо половин милион лв. за подобряване на енергийна ефективност в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/5844999 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

До средата на месец март следващата година ще завършат дейностите по проект „Мерки за повишаване на енергийната ефективност и възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи”, финансиран от финансовия механизъм на Норвежката програма. Над 412 000 лева получава Община Велико Търново за подобряване на социалната инфраструктура, разясни Мариела Цонева – директор на дирекция Общинско развитие. Средствата се отпускат за ремонти в социалната инфраструктура –всички детски или социални заведения, които са общински.

Стартиралият проект обхваща Дома за стари хора „Венета Ботева” и детските градини „Ивайло” и „Соня”. Към настоящия момент са сключени основните договори за изпълнители за две от заведенията, на финален етап е процедурата за избор на изпълнител за Детска градина „Соня”. От миналия месец са факт и договорите за одит за строителен надзор, а през настоящия месец са издадени разрешения за строителство на две от заведенията, информира Мариела Цонева.

Най-обемна работа ще бъде свършена в Детска градина „Ивайло”, която е сред последните негазифицирани детски градини на територията на града. До този момент мерките за енергийна ефективност в сградите са само частични- изолация на стени и покрив и нова дограма. Вече ще бъде подменена отоплителната инсталация по съвременни стандарти - радиатори, тръбна мрежа, циркулационни помпи, колектори, арматура, система за автоматично управление на температурата, котелно. С осъвременяването детската градина ще отговаря на най-високите стандарти за енергийна ефективност по клас „ C ” , което е минималното изискване по програмата, поясни Цонева.

В детска градина”Соня” котелът е нов и той няма да се подменя, но ще се монтират нови радиатори, тръбна мрежа и помпи, ще бъде инсталирана и нова автоматична мрежа за управление на температурата.

Общината на няколко пъти прави поетапни и частични ремонти в Дома за стари хора, тъй като източниците на финансиране не позволяваха пълният комплект от мерки да бъде въведен наведнъж, с настоящия проект това вече е възможно. В сградата му по същия метод ще бъдат подменени амортизираните елементи, но само там, където е необходимо.

Мариела Цонева увери, че с оглед настоящия есенно-зимен сезон Общината е разписала график на работа съобразен с работата детските градини и дома за стари хора, така че тя да не бъде възпрепятствана по никакъв начин. Ще се ремонтира поетапно - на секции, за да не бъде нарушен комфортът в тях.

Целта на проекта е ограничаване на вредните ефекти на парниковите газове, подобряване на качеството на комфорт в заведенията и намаляване на разходите. „Успоредно с него се надяваме в началото на декември да бъдат одобрени договорите по проекти, включени в Инвестиционната програма”, допълни още директорът на дирекция „Общинско развитие”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца