Влагат близо половин милион лв. за подобряване на енергийна ефективност в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/5844999 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

До средата на месец март следващата година ще завършат дейностите по проект „Мерки за повишаване на енергийната ефективност и възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи”, финансиран от финансовия механизъм на Норвежката програма. Над 412 000 лева получава Община Велико Търново за подобряване на социалната инфраструктура, разясни Мариела Цонева – директор на дирекция Общинско развитие. Средствата се отпускат за ремонти в социалната инфраструктура –всички детски или социални заведения, които са общински.

Стартиралият проект обхваща Дома за стари хора „Венета Ботева” и детските градини „Ивайло” и „Соня”. Към настоящия момент са сключени основните договори за изпълнители за две от заведенията, на финален етап е процедурата за избор на изпълнител за Детска градина „Соня”. От миналия месец са факт и договорите за одит за строителен надзор, а през настоящия месец са издадени разрешения за строителство на две от заведенията, информира Мариела Цонева.

Най-обемна работа ще бъде свършена в Детска градина „Ивайло”, която е сред последните негазифицирани детски градини на територията на града. До този момент мерките за енергийна ефективност в сградите са само частични- изолация на стени и покрив и нова дограма. Вече ще бъде подменена отоплителната инсталация по съвременни стандарти - радиатори, тръбна мрежа, циркулационни помпи, колектори, арматура, система за автоматично управление на температурата, котелно. С осъвременяването детската градина ще отговаря на най-високите стандарти за енергийна ефективност по клас „ C ” , което е минималното изискване по програмата, поясни Цонева.

В детска градина”Соня” котелът е нов и той няма да се подменя, но ще се монтират нови радиатори, тръбна мрежа и помпи, ще бъде инсталирана и нова автоматична мрежа за управление на температурата.

Общината на няколко пъти прави поетапни и частични ремонти в Дома за стари хора, тъй като източниците на финансиране не позволяваха пълният комплект от мерки да бъде въведен наведнъж, с настоящия проект това вече е възможно. В сградата му по същия метод ще бъдат подменени амортизираните елементи, но само там, където е необходимо.

Мариела Цонева увери, че с оглед настоящия есенно-зимен сезон Общината е разписала график на работа съобразен с работата детските градини и дома за стари хора, така че тя да не бъде възпрепятствана по никакъв начин. Ще се ремонтира поетапно - на секции, за да не бъде нарушен комфортът в тях.

Целта на проекта е ограничаване на вредните ефекти на парниковите газове, подобряване на качеството на комфорт в заведенията и намаляване на разходите. „Успоредно с него се надяваме в началото на декември да бъдат одобрени договорите по проекти, включени в Инвестиционната програма”, допълни още директорът на дирекция „Общинско развитие”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина

Отговорна за себе си и околните е примата на фолка Глория, видя "България Днес". Изпълнителката бе забелязана да бърза по задачи и ангажименти, като неизменно носи на лицето си предпазна маска. Гло слиза от колата си с маска и я сваля, след като излиза на въздух. За удобството си в градска среда певицата залага на удобен черен клин

Най-сексапилната италианска тенисистка Камила Джорджи стана тотална блондинка. Миньончето изглежда великолепно с новата прическа. До момента тя боядисваше косата с руси кичури, но е решила изцяло да смени своя външен вид. Хубавицата се надява да хване окото на някой нов кавалер, след като от доста време е без сериозно гадже