Църква съди здравната инспекция в Пловдив за камбана

https://www.24chasa.bg/region/article/6093428 www.24chasa.bg
Отец Георги е огорчен, че искат нацяло да замлъкне камбаната.

Лекар от Първомай твърди, че получавал сърцебиене от звъна й

Съдебна война за шума на камбаната от църквата "Св. Георги" в Първомай се разгаря с пълна сила. Отец Георги Томов обжалва в пловдивския административен съд разпореждането на регионалната здравна инспекция да се намалят децибелите. До безпрецедентния казус се стигна, след като лекар спечели дело срещу РЗИ, че не е взела мерки за ограничаване на шума от звъна. Той причинявал здравословни проблеми на медика и живеещите около храма. Инспекцията е дала предписание на храма в Първомай 250-килограмовата му камбана да бие по-слабо.
"Тя е конструирана да звъни по този начин. Няма как да се намали шумът", категоричен е отец Георги Томов от "Св. Георги". Свещеникът уточни, че камбаната е била подарена на храма през 1929 г. от бежанци от Одринска Тракия. Към нея преди е бил монтиран часовник, така че ударите да са на всеки кръгъл час. От 2 г. обаче са само в 7, 30 и 16 часа, след като докторът и привържениците му залели с жалби институциите заради камбаната.
"Сега искат напълно да замлъкне", огорчен е отец Георги. Адвокат Вера Сърбова, която е била ангажирана от църквата да я представлява в съда срещу РЗИ, е представила заключения на медици, че камбаненият звън не вреди на здравето. Според нея много научни изследвания доказвали, че дори има лечебен ефект. В конкретния случай камбаната биела по 43 секунди два пъти дневно.
"В противоречие със Закона за вероизповеданията е държавата, в частност съдът, да се меси в работата на църквата. Камбаните са елемент от нейната религиозната дейност", посочва адвокат Сърбова. По думите й шумът от мотоциклетите и влаковете е по-силен от камбанения звън, но за тях РЗИ не давала предписания да се намали.
От здравната инспекция в Пловдив се въздържаха от коментар до излизане на решението на съда, което се очаква до месец.