Диана Саватева: Целогодишният туризъм е възможен, "Арена" поставя началото

https://www.24chasa.bg/region/article/6116821 www.24chasa.bg
Диана Саватева

Намаляване на бюрокрацията и повече грижа за хората с увреждания са реални стъпки, смята журналистката, която е втора в листата на ГЕРБ в Бургас

- Г-жо Саватева, избрахте си собствен слоган в предизборната кампания, насочен към реалните стъпки и към региона. Защо предпочетохте да имате и лично послание?

- Аз за първи път влизам в предизборна кампания, за мен това е напълно нова позиция, още повече, че съм представител на гражданската квота. Когато става въпрос за човек, който представя себе си на първо място като личност и на второ като част от една листа, е важно да изведе и свои лични приоритети и послания. Това, което ми допадна в програмата на ГЕРБ е, че регионалната структура има програма, насочена към регион Бургас. За да се получат конкретните неща трябва да се водят целенасочени мащабни политики. Но хората разбират, че има промяна, когато я видят там, където те живеят. Затова избрах 5 конкретни приоритета, те са базирани на програмата на ГЕРБ, но аз ги разпознавам и като гражданин и като журналист. Не случайно на първо място съм поставила завършването на разширението на пътя Бургас-Слънчев бряг. Всички знаем, че е изключително важно да се пътува спокойно и бързо. Това е път, осеян с много катастрофи с фатален край. Много е важно между летището с най-много чартъри през лятото и най-големия черноморски курорт да има бърза и сигурна пътна връзка. Вторият приоритет е свързан логично с първия и той е за създаване на туризъм през цялата година.

Всичко, което трябва да знаете за:

- Как на практика може да се случи това?

- Има два проекта, пряко свързани с разширяване на сезона. Първият и основен е довършването на зала "Арена" в Бургас. Един такъв мащабен център в града ни означава много спортни събития и концерти на високо ниво, а това води и до ангажиране на допълнителна хотелска база. Вторият проект е за създаване на международен конгресен център до Морска гара. Това кореспондира и с друг конкретен ангажимент - идеята за създаване на филиал на Художествената академия в Бургас. Кметът Димитър Николов е провел среща с ръководството на академията, вече има решение на Ректорския съвет. Той е прил, че може да има филиал, който да обучава на първо време около 150-200 студенти, като специалностите ще бъдат с по-модерна и прагматична насоченост.

- Намаляване на бюрокрацията е акцент, който също сте включила в приоритетите си. Възможна ли е реална промяна?

- Това е един от националните приоритети на ГЕРБ, а аз го вкчлючих в своите защото ми харесва ефекта, който се гони. Всеки от нас е чакал на опашка пред гише, бизнесът е в непрекъсната въртележка. Това, което се предлага, е входиране на едно гише, без гражданинът да обикаля от място на място. Към това аз добавих и намаляване на бюрокрацията за хората с увреждания, защото имам лично пристрастие по тази тема. Преди около 10 г. бургаският екип на в.24 часа осъществи инициативата "Достъпен град" за хора с увреждания. Тогава за тях почти не се говореше. Днес разликата е видима, родителите на хората с увреждания излязоха на светло и показват проблемите си. Много ми се иска да надградя това, което съм правила като журналист по тези проблеми.

- Още на представянето на листата на ГЕРБ изведохте сред основните приоритети и налагането на по-тежки присъди за каналджиите на бежанци. Това е тема, с която ежедневно сте се сблъсквала и като журналист. Какви законови промени са необходими?

- Аз не абсолютизирам налагането на по-строги наказания за трафикантите, но това е една от мерките, които могат да бъдат приложени. Не става въпрос за забрана на условните наказания - не само юристите са наясно, че това е абсурдно. Но е напълно възможно да се поставят повече материално-правни пречки за налагането на условни присъди. Това се случи с наказанията за някои пътно-транспортни произшествия. През последните години, специално в Бургаския окръжен съд, няма условни присъди за катастрофа със загинал, предизвикана от пиян шофьор.

- Чуха се и по-смели идеи като тази каналджийството да се разглежда като заплаха за националната сигурност?

- Не е ли логично текстовете от закона, свързани с организирането, осъществяването и подпомагането на нелегалното пресичане на границите на страната, да бъдат събрани в главата "Престъпления срещу републиката" от НК? Това ще бъде по-сериозен знак, че подпомагането на бежанската вълна е престъпление, което трябва да бъде наказвано строго.

- След повече от 20 г. в журналистиката каква беше провокацията да минете от "другата страна"?

- Има много социални теми, по които съм работила, в които откривам законови пропуски, нещата не се случват по една или друга причина. Много обичам работата си, но искам да надникна от другата страна, за да разбера защо нещата понякога не се случват. Веднага ще дам конкретен пример. Във в."24 часа" излезе материал, свързан с много нелеп пропуск в Закона за студентските кредити, поради който семейство от Бургас, създало 2 деца в периода, в който са били студенти, не може да получи облекченията, които гарантира този закон. Две години след нашата статия проблемът не е решен, този закон стои непроменен.

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.

Нападателят на "Кротоне" Макси Лопес се отърси от омразата към Мауро Икарди. Той протегна ръка за помирение към бившия си най-добър приятел, който преди няколко години му открадна съпругата. Фаталната Уанда Нара изневери, а по-късно и заряза мъжа си заради авера му. Оттогава Лопес бе в непрестанна война с двамата предатели

Лошите новини за мениджъра на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяер нямат край. "Червените дяволи" са в невиждана от години криза, а сега се яви пореден проблем. Вратарят Давид де Хеа се контузи по време на евроквалификацията на Испания срещу Швеция (1:1) във вторник вечерта. Стражът получи мускулна травма на "Арена Солна" при опита си да изчисти