Велико Търново отново посреща Великден на Царевец

https://www.24chasa.bg/region/article/6165439 www.24chasa.bg
Шествие с факли преминва от Царевец до Катедралния храм

За седма поредна година жителите и гостите на Велико Търново ще посрещнат Великден зад крепостните стени на Царевец. Портите на архитектурно-музейния резерват ще бъдат отворени в 22,30 ч. на 15 април. В Патриаршията музей „Възнесение Господне” великотърновският митрополит Григорий ще отслужи Пасхално богослужение. Точно в полунощ звън на всички църковни камбани ще възвести Христовото възкресение.

С изнасянето на Благодатния огън от Патриаршията музей митрополит Григорий и кметът на Старата столица Даниел Панов ще поведат литийното шествие. То ще продължи от крепостта Царевец до катедралния храм „Рождество на Света Богородица”. В него ще се включват и доброволци със 150 светещи факли.

Целият пешеходен маршрут от Първата порта до Патриаршията музей ще бъде осветен. За сигурността и опазването на обществения ред ще се грижат служители на Районно управление на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и частни охранители. Община Велико Търново уведомява всички, които желаят да присъстват на богослужението, възвестяването на Възкресението и посрещането на Благодатния огън, че след приключване на литийното шествие крепостта Царевец ще бъде заключена.

За жителите и гостите на Старата столица, избрали да посрещнат светлия християнски празник на Царевец ще бъдат осигурени 2500 парчета козунак и великденски яйца. Раздаването им ще започне в 00,40 ч на площад „Цар Асен I”. Жестът е осигурен от кмета Даниел Панов и фирмите „Метро Кеш & Кери”, „ЦБА” и консорциум „Агробизнес”. Яйцата ще бъдат боядисани от деца и ученици от детските градини и училищата. Те ще бъдат осветени на Велики Четвъртък.

Светата литургия по случай светлия християнски празник ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица” в 01,00 ч след полунощ. Богослужението по случай Второ възкресение ще се състои на 16 април в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне от 11,00 ч. Вечерта на ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията започва в 21,00 ч., а зрителите ще могат да я наблюдават от площад „Цар Асен I”.

Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община В. Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.

Мъжете и жените, живеещи в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото, също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.