Великденски ритуали в Банско

https://www.24chasa.bg/region/article/6171302 www.24chasa.bg
Кметът Георги Икономов извади първото червено яйце.

На Велики четвъртък, във Велянова къща в Банско, паметник на културата с национално значение, бяха пресъздадени народните ритуали по Великден. Денят не бе случайно избран, защото именно на Велики четвъртък в българските домове по стар обичай се замесвало тестото за великденските хлябове. "Хлябът е символ на живота, хлябът е и магия. Хлябът е и жертва, защото е символ на тялото Христово и символизира неговата саможертва в името на човечеството. И не случайно днешното представяне на народната традиция провеждаме под мотото "Със слънце замесен е хлябът", защото хлябът обединява най-важните човешки благини. В него е земята, водата, солта", каза Светла Барякова, директор на Музеен комплекс – Банско. Празнично пременени в народни носии, всички участници се включиха в замесването на ритуалните хлябове. Демонстрирано би и "вапцуването" на великденски яйца с народни багрила.
Кметът Георги Икономов извади първото червено яйце. Ръководената от Атанас Янчовичин, младежка фолклорна формация "Бански старчета" изпълни автентични бански песни, с което се постави финалният щрих за празнично великденско настроение. Домакините бяха подготвили постни местни ястия – баница с праз, баница с локум, чести костурета, комбари с кажел и ушав, с които почерпиха всички участници и гости. 
Организираната от читалището работилница "Шарено великденско яйце" събра малки и големи, които заедно с бабите от Пенсионерски клуб запретнаха ръкави и се потопиха в творческата обстановка по боядисването на яйцата. Децата и техните наставници използваха различни техники за боядисване. Тази година, гост на работилничката бе Магда Сакарева от Добринище, която демонстрира старата българска техника за изписване на яйца с восък, която се прилага и днес в планинското градче до Банско. Всички боядисани яйца ще бъдат раздадени на Великденския концерт в неделя, когато ще се състои и конкурсът за най-здраво яйце.

Замесване на хляб по стара българска традиция показаха в Банско.

Деца и възрастни боядисваха яйца в Банско.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.