Известният хоров фестивал „Черноморски звуци” вече има свой химн

https://www.24chasa.bg/region/article/6199035 www.24chasa.bg
СНИМКА: chernomorskizvutsi.com

Седмото издание на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци” ще се проведе в Балчик от 7 до 11 юни - съобщи Валентина Георгиева, артдиректор на фестивала и диригент на Хор „Черноморски звуци”- Балчик. То ще започне с първото изпълнение на специалния химн на форума, който вече е композиран. Песента се нарича „Sing a song”(Изпей песента) по музика и текст на Амброж Чопи, а световната премиера ще бъде на 10 юни, като изпълнението ще бъде поверено на всичките 647 участващи във фестивала хористи.

Хористите ще ползват новата концертна зала в Старата мелница, която е възстановена като културно-туристически център, както и още 5 зали.

22 хорови състава от България, Македония, Гърция, Швеция, Украйна, Румъния, Литва, Чехия и за първи път от Естония и Русия ще се включат в седмото издание на фестивала. Три хорови работилници са предвидени, като за първи път за целта е привлечен композиторът Георги Андреев, другите са Михаил Делчев и група „Спектрум”. Седем фестивални концерта ще бъдат изнесени, а самостоятелните концертни изяви ще са на женски хор „Перуника” от Стоколм, Швеция, на 8 юни и на група „Спектрум” на 9 юни.

Новост през тази година е и големият награден фонд от 2500 евро, като за първи път организационният комитет на фестивала ще раздаде парични премии на победителите в отделните категории.