3 месеца разкопават Небет тепе

https://www.24chasa.bg/region/article/6300558 www.24chasa.bg
При разкопките ще бъде разкрита цялата южна крепостна стена, казва директорът на пловдивския археологически музей доц. Костадин Кисьов СНИМКА: Радко Паунов

Финалният етап от мащабното проучване на Небет тепе - акропола на Пловдив, започва в понеделник. Това е най-отговорният обект, тъй като в него се редуват всички пластове - праистория, античност и средновековие.

"Ще бъде разкрита цялата южна крепостна стена, за да може да бъде експонирана. Ще се правят и допълнителни проучвания на площта пред нея, тъй като м.г. там се откриха основи на храмови постройки", заяви директорът на археологическия музей доц. Костадин Кисьов.

Разкопките се финансират изцяло от община Пловдив, която е започнала цялостно разчистване на растителността около древните зидове. "Ще бъде разкрита и източната крепостна стена, която е запазена до 4 м височина. Ще се възстановят пешеходните зони и осветлението", допълни Кисьов. По думите му разкопките ще продължат 3 месеца и окончателно приключват. Няма да има бутафорни възстановки, а ще се изградят единствено падналите камъни от стените.

Доц. Кисьов съобщи, че всеки момент приключват разкопките по "Коматевско шосе", които продължиха 1,5 г. Разкрити са основите на акведукта на Филипопол. За хората от квартала проучването се оказа инфарктно, тъй като забави строителството на пътя. "До края на месеца ще осободим терена", увери археологът.

Той допълни, че до средата на август ще бъде разкрит първият мозаичен под на Раннохристиянската базилика - другият мащабен обект в Пловдив. През този сезон там ще бъде извършено сондажно проучване на намиращите се останки на монументална сграда под базиликата. Целта е да се установи дали тя е по-ранна базилика или е езически храм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата от най-новия сериал "Ол инклузив" Ненчо Балабанов демонстрира нагледно как нашенецът си представя "ол инклузива" - влачейки бохча на рамо, в която да събира остатъците от шведската маса. Така хихикаха столичани вчера, забелязали актьора да обикаля улиците, нарамил огромна раница, видяха топпапараците на "България Днес"

Прочулата се като Мис Нос Тамара Георгиева наистина навири носа си. След като започна да се движи с шофьор и гардове дори до химическото чистене, изловиха я топпапараците на "България Днес". Призьорката от конкурса "Мис България" отнесе един куп маркови тоалети в столична фирма за химическо, като през цялото време нейните ръце бяха свободни

Предиобедната звезда на телевизионния ефир Десислава Стоянова залезе и се скри. Под огромен чадър, видяха топпапараците на "България Днес". Красивата водеща на "Преди обед" се покри от глава до пети заради лошото време, като освен с огромна омбрела се бе опаковала в дълго до коленете палто, ботуши до брадичката и гигантски шал