Изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност„ гостува в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6305283 www.24chasa.bg
Изложбата представя историята на Пакта Рьорих, подписан през 1935 година във Вашингтон. СНИМКИ : Авторката

„Идеята за мир чрез култура продължава да живее по целия свят и слава Богу, че е така. От времето, когато великият художник Николай Рьорих чертае измеренията й, до днес, тя остава едно от най-ценните достижения в културната история. У нас тази философия получава най-широко разпространение в края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век. Тогава страната ни дава значим принос за утвърждаването в ЮНЕСКО на идеите на Пакта Рьорих и Знамето на Мира“, каза при откриването на изложбата в Монтана Марга Куцарова, руководител на клона на Международния център „Рьорих“ -България.

Дойде моментът и монтанските ценители да се докоснат до корените на това изкуство и неговата велика мисия. Изложбата “Пактът Рьорих. История и съвременност” откри във вторник вечер в художествена галерия “Кирил Петров” директорката на Гимназията с преподаване на чужди езици „Петър Богдан“ Пенка Ненкова. Тя се организира от Международния Център “Рьорих” и Международния комитет за съхранение на наследството на Рьорих. Провежда се под патронажа на Националната комисия за ЮНЕСКО на Република България. Сред съорганизаторите са община Монтана и ПГПЧЕ “Петър Богдан”. Гимназията е асоциирано училище към глобалната мрежа на ЮНЕСКО.

Изложбата представя историята на Пакта Рьорих, подписан през 1935 година във Вашингтон. Идеята за него се заражда в началото на ХХ век в Русия. Това е първият международен договор за защита на културните ценности по време на въоръжен конфликт и в мирно време. По същество изискването е за приоритет на културата в държавната политика и в живота на обществото. С пакта се полага основата на съвременната международноправна система за защита на културните ценности.

Посетителите ще могат да се запознаят с изкуството на Николай Рьорих, посветено на идеята за мир чрез култура
Посетителите ще могат да се запознаят с изкуството на Николай Рьорих, посветено на идеята за мир чрез култура

Посетителите ще могат да се запознаят с изкуството на Николай Рьорих, посветено на идеята за мир чрез култура. В специален раздел е отразено присъствието на знака на Знамето на Мира. С този отличителен флаг се идентифицират подлежащите на защита обекти. По предложение на Рьорих е утвърдено бялото платно с червена окръжност, в която са вписани три червени кръга. Прочутият знак се среща в културите на всички народи и епохи, в това число - и в българската иконопис.

Отделен раздел от експозицията демонстрира актуалността на Пакта Рьорих. В него се проследява разрушението на безценни културни ценности от Втората световна война до наши дни. Представена е и дейността на Международния Център-Музей “Рьорих”.

Николай Рьорих става известен в България още с първите публикации на художествените му творби в Русия. По това време той вече е утвърден археолог и изследовател, помощник-директор на Музея на Императорското общество за поощряване на изкуството и същевременно помощник-редактор на художественото списание „Мир искусства“.

Виждането на Николай Рьорих за водещата роля на културата в живота на личността и обществото, неговите идеи за преобразяващата сила на изкуството, способно да възвисява и облагородява човека, в първата половина на ХХ век намират горещи поддръжници в лицето на изтъкнати наши творци. Борис Георгиев, Васил Стоилов, Николай Райнов, Владимир Димитров-Майстора и много други ярки таланти споделят вижданията на Рьорих и намират вдъхновение за своите духовни търсения и израстване в творчеството на руския Майстор.

Изложбата остава в Монтана до 14 юли, уточняват организаторите.