До месец започва строителството на хранилището за радиоактивни отпадъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362989 www.24chasa.bg
Хранилището ще бъде изградено в местността "Радиана" кра Козлодуй. Снимка 24 ЧАСА

В края на август или началото на септември ще бъде направена първа копка на изграждането на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатите от ГЕРБ Даниела Малешкова и Владимир Вълев днес.

Енергийният министър уточни, че първият модул за погребване на радиоактивни отпадъци ще е с капацитет 6 336 стоманобетонни контейнера и се очаква да заработи през 2021 г. Хранилището ще бъде с период на експлоатация от 65 години.

По думите й израждането на втория и третия модул ще се извършва с темповете на генерация на радиоактивни отпадъци от експлоатацията на АЕЦ "Козлодуй", както и от други ядрени приложения в промишлеността, медицината, селското стопанство и научните изследвания.

Хранилището ще бъде разположено в непосредствена близост до АЕЦ "Козлодуй" на площадка "Радиана", която получи статут на обект с национално значение и национален обект.

Основните средства за изграждане на Националното хранилище се осигуряват от международен фонд "Козлодуй", администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие, на обща стойност 71 млн. евро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.