Паметна плоча в Силистра ще напомня за Крайовската спогодба (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6432902 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

Паметна плоча в Дунавския парк в Силистра ще напомня за Крайовската спогодба от 1940 година, връщаща в пределите на България Южна Добруджа. Отслужена бе и панихида в памет на загиналите над 100 жители на Силистра, дали живота си в Първата световна война и в Добруджанската епопея през 1916 година.Тя е първа по рода си от много години насам. 

Идеята и реализацията за поставянето на тази паметна плоча е на проф. Иван Гаврилов, дарител на училища и читалища в Силистренско и на общественика Тодор Тодоров. С една единствена цел - да се знае и да се помни. 

Според проф. Гаврилов нито един от враговете на България не си е мечтал да постигне такива успехи разединявайки българския народ, който днес е страшно разединен и има нужда от национален идеал. Причина за безпаметността българска е нарочна, казва той. Безпаметност е разединение, които ще ни доведат по пагубност. Никой не чете какво пише над Народното събрание, никой не се съобразява с това, че нашите деди са били много по-бедни, но са били много по-богати духом, че нямаме армия и гарант и че престъпната политика спрямо България цели народа да е беден, гладен и необразован, за да се манипулира по-лесно, заяви проф. Иван Гаврилов.

Датата 7 септември е паметна за българската и за историята на Силистра, и мнозина я равняват по сила и значение със Съединението от 1885-та. През 1940 година светът е в световна война, а България използвайки конюнктурата на историческия момент, съумява без кръв да си върне една исторически принадлежаща й територия. 

За това обаче плаща своята цена – съдбата на българите в Северна Добруджа.

Но в днешно време трудно се прекрояват граници, каза проф. Гаврилов, затова нашия народ трябва да бъде победител на културния на икономическия фронт, за да може да бъдем пример и привлекателност не само за всички българи извън майка България, но и за всички народи които ни заобикалят.

Историци твърдят, че не трябва да сме мегаломани, а реалисти и че е отминало времето на България на три морета.

Като част от честванията днес в двора на църквата бе раздаден и курбан.

Празненствата ще продължат вечерта с концерт на войводата Володя Стоянов, подарък за силистренци от проф. Гаврилов. Той дари и две икони на св. Георги Победоносец, изработени специално, за катедралния православен храм в крайдунавския град и за музейната експозиция в крепостта „Меджиди табия".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малчуганите рисуваха със Здрава Каменова и Ники Желев Кой не знае Гошо, кой не е слушал за него? Малкото страхливо вълче, което придобива все по-голяма популярност, преди ден зарадва децата, дошли в Младежкия театър в рамките на Международния литературен фестивал, който се проведе през уикенда. Заедно със симпатичния Гошо на сцената се появиха

4,5 г амфети на дози в дома на Петър Рачков Разследват брата на известния комик за разпространение на наркотици Четири пакетчета, пълни с равно количество амфетамини, открити в дома на Петър Рачков, го заковават по обвинението за държане на наркотици. Заради дрогата, открита в дома му, той отново попада в бургаския арест, този път сам.

Нова порция корумпирани служители в ДАИ разкриха вчера при съвместна акция от специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС. Операцията стартира в ранни зори. Ръководените от шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев маскирани агенти започват с арест на служителите, контролиращи трафика на изхода на Благоевград в посока София.