Глобиха 1000 лв. висшист, пребивал баба си за имот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6451731 www.24chasa.bg
Заради чистото си съдебно минало внукът насилник се отървал с административна санкция.

1000 лева глоба наложи асеновградският районен съд на висшист, който не изпълнил заповед да не приближава дома на баба си. Възрастната жена била поставена под закрила на 11 април т.г, тъй като внукът й Димитър Илиев я пребивал. След уволнението му от работа останал без доходи и започнал непрекъснато да иска пари от нея. Стоянка Илиева потърсила помощта на магистратите заради натиска от страна на внука си да му прехвърли жилището си. Той бил отстранен от дома с въпросната съдебна заповед. С нея му се забранявало да упражнява насилие над баба си, както и да доближава апартамента и местата й за отдих на по-малко от 20 м. Десет дни по-късно обаче отново влязъл в нейния дом. Илиева се притеснила, че отново ще й нанесе побой, и сигнализирала в местното полицейско управление. Със служителите на реда мъжът се държал арогантно и нагло и първоначално отказал да си тръгне. Наложило се да бъде конвоиран до РУП-Асеновград, където бил задържан. Заключението на комплексната съдебно-психиатрична и психологична експертиза е, че Илиев може да отговаря за действията и постъпките си и да носи наказателна отговорност. Заради чистото му съдебно минало се е отървал само с административна санкция.

"За неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие законът предвижда до 3 г. затвор или глоба до 5000 лв.", обясниха от прокуратурата.

Според експертите от неправителствената организация "Джендър алтернативи" в Пловдив в последните няколко години се отчита бум на тормоз над стари хора в града и по селата от страна на техни роднини. В болшинството от случаите младите искали възрастните да им припишат имот приживе. Имало баби и дядовци, които го правели, а след това оставали на улицата.