Уникално: Откриха най-запазения досега древногръцки кораб на 2 км. дълбочина край Варна (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6455418 www.24chasa.bg
Проф.Джон Адамас /в ляво/ представя резултатите от експедицията. До него е д-р Калин Димитров, шеф на Центъра по подводна археология в Созопол. Снимки:Елена Фотева

Експедиция от световни учени разкри 60 останки от корабокрушения в Черно море

Един от най-старите и в същото време най-запазени кораби в света е открит южно от Варна по време на експедиция по подводна археология, в която са участвали учени от цял свят, включително и българи.

Древногръцкият плавателен съд е открит чрез специални роботозирани устройства на 2000 м. дълбочина и датира от 4-5 в. пр.н.е., обяви в Бургас проф.Джон Адамс от Университета в Саутхамптън, ръководител на проекта "Black Sea MAP".

Това е един от най-големите проекти за морска археология, организирани досега в света, уточни проф.Адамс.

"Корабът беше с изправена мачта, сякаш за толкова години не бе претърпял почти никаква промяна. Ако по-рано ми бяха казали, че ще видя такова нещо, нямаше да повярвам", коментира проф. Адамс.

За три сезона теренни проучвания с 81 дни в морето и 30 дни под вода в Черно море са разкрити 60 невероятно добре запазени останки от корабокрушения, те представляват един от най-добрите подводни музеи на корабите и мореплаването в света изобщо.

Откритията са революционни, те помагат да се напише историята на традициите в мореплаването за период, който обхваща почти 2500 години", сподели Крум Бъчваров, преподавател по подводна археология в университета Кънектикът.

На 19 септември корабът Havila Subsea, с който плават учените, снабден с модерна технология за дълбоководни археологически проучвания, акостира на Морска гара в Бургас.

Археолозите показаха триизмерни модели на част от откритите корабни останки и 7-8 артефакти, между които амфори и керамични съдове, открити под вода.

Кметът на Бургас Димитър Николов и министърът на културата Боил Банов поздравиха участниците в уникалната експедиция и разгледаха уникалния кораб и нахподките, а министър Банов заяви, че сред приоритетите е изграждане на Морски музей в Созопол, в базата на бившето поделение на о.Св.Кирик.

"Този проект е невероятен тласък за българската подводна археология. Възнамеряваме още следващата година да продължим с подводните проучвания", каза директорът на НАИМ към БАН доц.Любомир Вагалински.

"Само преди два дни попаднахме на поредното откритие - римски кораб от около 5 в., на който имаше амфори", обяви проф. Адамас. Корабокрушенските останки били на 60-70 м. навътре в морето, на около 2000 м. дълбочина.

"Документирали сме над 50 корабокрушения. Едната група кораби се намира по трасето на непостроения Южен поток, а останалите са по Южното ни крайбрежие. Те са много навътре, извън териториални води, в изключителната икономическа зона на България", каза д-р Калин Димитров, шеф на Центъра по подводната археология в Созопол.
Той уточни, че Черно море има изключителни условия за съхранение на дървени корабни останки, тъй като на дълбочина под 150 м. няма кислород и процеси на гниене, водата е силно отровна и всичко, което попадне там се запазва и консервира.

"Само през последната година открихме 6 нови кораба, а за две години общо 21. Задачата ни бе да ги документираме, заснемем, да можем да направим триизмерни модели и да определим на какъв културен период от развитието на Черноморието принадлежат.

Откритият древногръцки кораб впечатлява, защото е много ранен, но много добре запазен. Документирахме отделни елементи на корабната конструкция. Те изключително добре повтарят това, което е изобразено на световноизвестната червенофигурна гръцка ваза - плаването на Одисей и прелъстяването му от сирените", разкри д-р Димитров.

Проектът Black Sea MAP е замислен от Ханс Раузинг, учредител на Фондацията за образование е експедиции и финансиран от благотворителната организация "Джулия и Ханс Раузинг".   

Корабът, впечатляващ с размерите и оборудването си, акостира на Морска гара в Бургас.
Корабът, впечатляващ с размерите и оборудването си, акостира на Морска гара в Бургас.

Роботизирана техника открива находки на над 2 км.дълбочина в морето.
Роботизирана техника открива находки на над 2 км.дълбочина в морето.