Патриотката Велева и петимата й сподвижници олекнаха с по 5 бона за трафик на бежанци (обновена, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6467469 www.24chasa.bg
Велева (вляво) и петимата й сподвижници получиха условни присъди. Снимка Архив

С по 3 години условни присъди, по 5000 лева глоба и конфискация на 4 автомобила олекнаха активистката на НФСБ от Костинброд Анелия Велева и петимата й сподвижници. 

Те бяха "закопчани" при зрелищна акция на автомагистрала "Тракия" на 22 юли т.г. Шестимата са от престъпна група за трафик на бежанци и бяха заловени да превозват трима иракчани и двама сирийци.

Първоначално патриотката Анелия Велева категорично отричаше да има нещо общо с този бизнес. След задържането й тя се кълнеше, че е натопена.  Беше пусната срещу подписка, но впоследствие отново върната зад решетките. След двумесечен престой в ареста тя обърна позицията си на 180 градуса и призна, че е участвала в престъпната схема за трафик на бежанци. Същото сториха и петимата й сподвижници. Сред тях е и Калин Василев, с когото Велева живее на семейни начала. Групата постигна споразумение с прокуратурата, което районният съд в Пловдив одобри и ги пусна. Всички до един заявиха, че признават вината си и разбират последиците. Присъдите им са с 5-годишен изпитателен срок. Съдът конфискува в полза на държавата две аудита, мерцедес и пежо, с които са пътували шестимата и са превозвали бежанци. Така Велева и мъжът и олекнаха общо с 10 000 лева и едно ауди.

След като чу решението на съда, патриотката отказа да обясни на какво се дължи промяната в  позицията й. "Престоят в ареста няма как да не повлияе", коментира един от адвокатите. За тартор на групата е сочена Калина Иванова от Хасково. Тя набирала клиенти от Турция и се обаждала на Калин Василев от Костинброд. Заедно с Дилян Николов от Бургас те осигурявали превоза. Набирали шофьори с чисто съдебно минало, за да не будят подозрения. Така сред превозвачите попаднал и Николай Дюлгеров, бивша барета. Тарифата вървяла от 150 до 500 евро на бежанец.

След арестуването й Велева напусна партията на Валери Симеонов. През 2014 г. тя беше издигната за депутат, а година по-късно номинирана за кмет на Костинброд.