За пети път в тутраканското село Нова Черна се събраха любители на мамалигата и фолклора от двете страни на Дунав. Празник, който е единствен в България и цели да пази традициите преплетени в песен, танц, слово и храна.„Това е и една култура, която трябва да се запази”, смята кметът на Нова Черна Нехат Юсмен.
Жителите и гостите на Фестивала на мамалигата нямаха търпение да похапнат от експонатите в кулинарната изложба. Мнозина от тях си припомниха вкуса на детството си. Едно време мамалигата, по-известна у нас като качамак е била задължителна част от менюто на българина. Наричали са го „бедняшко ястие“. По-евтино е било да се забърка мамалига, отколкото да се замеси хляб от бяло брашно.
А сега царевичният хляб е по-скъп.
В днешно време качамакът се приема като деликатес. Среща се и в менюто на ресторанти и механи, където залагат на традиционната кухня.
Най-простото приготовление е във вряла вода да се сипва царевичното брашно и да се бърка. Прави се и запръжка с олио с червен пипер, добавя се и сиренце, разказа кметицата на тутраканското село Шуменци Калина Михайлова. Майсторът в тяхната къща е съпругът й отец Михаил. Тя се е заела да разнообрази приложението на царевичака в кухнята. Прави от него мъфини, тутманик, курабии и добруджански малайник. Всяка година за фестивала в Нова Черна приготвя по нещо непознато до сега. Казва, че в интернет е пълно с рецепти и твърди, че е по-здравословно с царевично брашно, отколкото с пшенично.
В семейството на Диляна Димитрова всяка седмица се прави качамак. Тя самата пък редовно приготвя за децата си за закуска именно малайник. Забърква в купа царевично с пшенично брашно, яйца и кисело мляко, олио и сода за хляб и поръсва с по-едри парченца сирене. Рецептата й е предадена от нейната майка, а тя е научила от баба си Станка, родена 1901 година. И щом едно време са ползвали царевично брашно, значи можем да се доверим на вкуса на предците ни, смята Диляна.
Хитът на Фестивала бяха гостите от румънската община Кирнодж. Релу Котобан е пощенски служител, но и изявен кулинар.
Днес и в Румъния традиционното им ястие мамалига е деликатес. Приготвя се по заведенията за хранене в комбинация със сметана, риба, пилешко или свинско месо. Но трябва и голямо желание и сърце, за да стане вкусна.
В Нова Черна пазят мамалигата като част от бита на поколенията. След Крайовската спогодба хората от румънското село Черна се преселват в българското Турксмил и го преименуват на Нова Черна.