18 бебета кръстени в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6508191 www.24chasa.bg
18 бебета бяха кръстени в русенския катедрален храм „Света Троица” в рамките на най-голямото Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България. СНИМКИ: Авторът

Хората идват и се записват с желание, твърди координатирът на акцията в дунавския град

18 бебета бяха кръстени в русенския катедрален храм „Света Троица” в рамките на най-голямото Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България. Ритуалът бе воден от Ставрофорен иконом Илиян, помагаха му отец Георги и протойерей Илиян. Децата чакаха реда си на партиди. Отец Илиян обаче ги кръсти облечени, без да ги топи в котела с вода, за да не настинат, а само правеше кръстен знак с детето над котела. Кръстник на децата в Русе бе популярният актьор Александър – Сано. „Аз за първи път в живота си ще бъда кръстник”, призна пред „24 часа” артистът броени минути преди началото на церемонията.

„Станах днес в пет часа сутринта, пристигнах в Русе директно от София и се чувствам много особено, в добрия смисъл на думата”, разказа Сано. „Смятам, че участвам в една много хубава кампания, защото определено тази държава се нуждае от население, от деца, а те трябва да се раждат. Очаквам това да е просто началото на обръщането на отрицателния прираст на България, дано се раждат повече деца, да са здрави. Като нация имаме буквално въпиюща нужда от нови българи”. Първоначално за кръщене са били записани 16 деца, но до неделя мераклиите станаха 18. „Хората се записаха с огромно желание, изразиха го още, когато разговаряхме по телефона, радваха се, че Александър Сано ще бъде техен кръстник. Той кръщава първата група, а втората със със собствени кръстници, които сами са си избрали. Кипи ведро настроение, празникът е светъл”, каза координаторът на проявата в Русе Асен Николов. Родителите на децата се обединиха, че България се нуждае от по-чести събития като днешното кръщене, че трябва да има деца, нацията ни се обновява и развива. „От самото начало ни допадна идеята на цялата кампания, решихме да участваме в подобна инициатива”, разказаха Надя и Руслан Иванови, които кръстиха малкия Мартин. „Нека да има повече българско ДНК, повече бебета, повече българчета”, пожела Надя Иванова. Те намерили информация в Интернет, подали искане и ги одобрили, разказа съпругът й Руслан.

Според основателя и председател на ДНК, телевизионният продуцент Андрей Арнаудов, кампанията се прави за насърчаване на раждаемостта, тъй като споряд тях, изчезването на нацията ни е най-сериозният и важен проблем, пред който България е изправена. Благодарение на Патриарх Неофит и Българската православна църква участниците в кампанията са освободени от задължителната такса за ритуала и получават като безвъзмездно дарение кръщелните свидетелства. ДНК осигурява материални подаръци и традиционното сребърно кръстче – символ на вярата, предоставени от спонсорите, съпричастни с каузата.

18 бебета кръстени в Русе

ПО ТЕМАТА: 

18 бебета кръстени в Русе

Започна най-масовото кръщене в България

18 бебета кръстени в Русе

18 бебета кръстени в Русе

18 бебета кръстени в Русе