30 г. затвор и 600 000 лв. кръвнина за расист, заклал семейство роми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6520287 www.24chasa.bg
Иван Николов позира с пушка. Снимка: Фейсбук

"Гордея се с постъпката си", заявил касапинът от Пазарджик

Пловдивският апелативен съд увеличи с 5 г. наказанието на Иван Николов от Пазарджик и го прати 30 г. зад решетките. Отделно постанови да плати общо 600 000 лева кръвнина на трите деца на семейството, което той закла на 5 ноември м.г. Тогава 30-годишният мъж бил сам в апартамента, в който живеел с баща си. Около 20,30 часа се надрусал здраво с хероин. Пуснал си силно музика. Песента "Няма такава държава" го превъзбудила и той грабнал кухненския нож.

Насочил се към къщите на ул. "Дунав", където живеят роми. В първото жилище не открил никой. Това го вбесило и той нахлул в дома на Асен и Василка Илиеви. Нанесъл 14 удара с нож в гърба, корема, челото и крайниците на 77-годишния мъж. После налетял на жената, която убил с 9 прободни рани в гърба и шията. Искал да отреже главата на Асен. Но накрая забил ножа в гърдите му. При клането Николов си порязал пръста. На прибиране на входната врата на блока нарисувал кръст с окървавения си палец.

На следващия ден решил, че трябва да вдигне хората на революция. Грабнал ловна пушка и стрелял на улицата по две жени - Ася Йорданова и Теменужка Бързакова, които улучил в краката. На въпрос защо го направи, отговорил: "Ей така. Исках да убивам цигани".

"Няма налице смекчаващи отговорността обстоятелства. Извършеното престъпление е изключително тежко", отчита съдебният състав, председателстван от Христо Крачолов.

31-годишният Николов обжалва наказанието си пред въззивната инстанция с искане то да бъде намалено на 22 г. затвор. Пазарджишкият съд му наложи 25 г. лишаване от свобода, като приема, че за такова престъпление заслужава доживотен затвор. Но заради направени самопризнания пред свидетел не му дал най-тежкото наказание.

Адвокатът на убиеца пледира присъдата да бъде намалена."Става дума за млад човек. Целта е да се поправи", изтъкна той. Това разгневи близките на жертвите и пострадалите. Техните адвокати поискаха 30 г. затвор. Те изтъкнаха, че Николов има 7 присъди предимно за грабежи, а при разпитите е заявил: "Исках да се върна, да отрежа главата и да я изнеса на улицата. Съжалявам за хората, които убих, но се гордея с постъпката си. Исках да вдигна народа на въстание срещу циганите".

Присъдата подлежи на обжалване пред ВКС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата