Университетската болница в Русе вече носи името на Игнат Канев

https://www.24chasa.bg/region/article/6599027 www.24chasa.bg
Строителният предприемач и филантроп Игнат Канев е приел предложението на ръководството на лечебното заведение

На общото събрание на акционерите на УМБАЛ-Русе АД беше взето единодушно очакваното решение за промяната на наименованието на лечебното заведение от „Университетска многопрофилна болница за активно лечение – Русе“ АД на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД.

За своята 152-годишна история най-старата и голяма болница в дунавския град не е била кръщавана. Строителният предприемач и филантроп Игнат Канев е приел предложението на ръководството на лечебното заведение, то да носи неговата фамилията. Министерството на здравеопазването също е изказало положително становище за готвената промяна. Решението болницата да бъде кръстена на името на големия дарител бе взето преди месец, заради постоянната финансова и морална подкрепа, която оказва Игнат Канев в различни сфери, но най-вече в медицината и образованието.

Чрез фондация Канев бяха осигурени средства в размер на 500 000 лева за ново детско отделение в университетската болница, което беше открито през септември. Преди това с дарение от 20 хиляди лева за най-малките пациенти беше направена детска площадка в болничния двор. Големият канадски бизнесмен с български произход, дарител Игнат Канев е и почетен консул на България в Мисисага. При официалното откриване на новото педиатрично отделение на Университетската болница в Русе Канев заяви, че за него това е щастие, да помогне на Русе. "Това е голяма радост. Не може да има град без болница. Трябва да се лекуват хората, които имат нужда. Болницата не е единственият проект, който имаме в региона, няма и да е последен", заяви роденият в русенското село Горно Абланово Игнат Канев. В последните седем години в детското отделение се лекуват ежегодно по около 2700 малки пациенти. Преди то бе с капацитет 30 легла, като условията не бяха добри. Новото отделение разполага с 45 легла. Има и детска занималня, която се обзавежда чрез дарения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.