Университетската болница в Русе вече носи името на Игнат Канев

https://www.24chasa.bg/region/article/6599027 www.24chasa.bg
Строителният предприемач и филантроп Игнат Канев е приел предложението на ръководството на лечебното заведение

На общото събрание на акционерите на УМБАЛ-Русе АД беше взето единодушно очакваното решение за промяната на наименованието на лечебното заведение от „Университетска многопрофилна болница за активно лечение – Русе“ АД на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД.

За своята 152-годишна история най-старата и голяма болница в дунавския град не е била кръщавана. Строителният предприемач и филантроп Игнат Канев е приел предложението на ръководството на лечебното заведение, то да носи неговата фамилията. Министерството на здравеопазването също е изказало положително становище за готвената промяна. Решението болницата да бъде кръстена на името на големия дарител бе взето преди месец, заради постоянната финансова и морална подкрепа, която оказва Игнат Канев в различни сфери, но най-вече в медицината и образованието.

Чрез фондация Канев бяха осигурени средства в размер на 500 000 лева за ново детско отделение в университетската болница, което беше открито през септември. Преди това с дарение от 20 хиляди лева за най-малките пациенти беше направена детска площадка в болничния двор. Големият канадски бизнесмен с български произход, дарител Игнат Канев е и почетен консул на България в Мисисага. При официалното откриване на новото педиатрично отделение на Университетската болница в Русе Канев заяви, че за него това е щастие, да помогне на Русе. "Това е голяма радост. Не може да има град без болница. Трябва да се лекуват хората, които имат нужда. Болницата не е единственият проект, който имаме в региона, няма и да е последен", заяви роденият в русенското село Горно Абланово Игнат Канев. В последните седем години в детското отделение се лекуват ежегодно по около 2700 малки пациенти. Преди то бе с капацитет 30 легла, като условията не бяха добри. Новото отделение разполага с 45 легла. Има и детска занималня, която се обзавежда чрез дарения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Германия нищи канала за крадени тузарски коли, който бе разбит у нас преди 4 месеца, научи "България Днес". Родните криминалисти сгащиха банда, наемала луксозни автомобили от Германия, които отмъквала и докарвала в България. Тук след интервенции по рамата колите били продавани на нищо неподозиращи купувачи.

Григор Димитров няма да вземе участие в традиционния турнир "Некер Къп" на острова на милиардера сър Ричард Брансън. Най-добрият български тенисист не е сред поканените звезди за тазгодишното издание на благотворителната изява. То ще се проведе от 24 до 29 ноември на острова на Брансън - Некер. Вече няколко години Брансън провежда про-аматьорската

Плочките на входа на Южния парк в София откъм бул. Витоша се надигнаха. За това алармираха граждани в социалните мрежи тази сутрин. Случаят отново повдига въпроса за качеството на ремонтните дейности в