В Силистра забраниха разходката на кучета в Дунавския парк

https://www.24chasa.bg/region/article/6599193 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Незабравка Кирова

Заради забрана силистренци да разхождат домашните си любимци в Дунавския парк в града започна подписка и се подготвя протест на собствениците на кучета. От Общината заявяват, че са склонни на диалог и спорния текст в Наредбата да бъде преразгледан, дотогава обаче глоба заплашва всеки, който го наруши.

Наредбата за домашните любимци е приета още през 2013-та година, но указателните табели бяха поставени в началото на декември, тази година, а глобите са от 10 до 50 лв. Причината досега да не са се съблюдавали разпоредбите са строително-ремонтните дейности в Дунавския парк във връзка с неговото обновяване, съобщи секретарят на Общината Ростислав Павлов. Даден е бил своего рода гратисен период.

Против забраната има събрани вече над 1 000 подписа, като хората не са против действащата Наредба, като цяло, и настояват Общината да следи за спазването и на останалите текстове в нея. В крайна сметка не е достатъчно само да се забранява, трябва да има и контрол. Според силистренци не е проблем ако животните са на каишка, с намордници – по-специфичните породи и ако след тях се чисти.

От Общината коментират, че има граждани, които се страхуват от кучетата в парка, че животните замърсявали зелените терени и пясъчниците на детските площадки.

Нека бъдат санкционирани тогава недобросъвестните, но да не се ограничават онези, които спазват правилата.

До Общината, Общинския съвет и Областният управител е изпратен апел от адвокат Стоян Николов, чл.23 да бъде преразгледан. В противен случай ще бъде сезиран Административния съд. Според него става въпрос за недоразумение и недоглеждане. Никой не е против да е ограничен достъпа на домашните кучета до детски площадки, детски градини, училища и спортни терени, но Силистра има един парк и къде ако не там ще разхождаме любимците си, пита той.

В града има обособени само три площадки за кучета и те не биха могли да задоволят нуждите на регистрираните близо 600 животни. По план на Общината трябва да бъдат изградени още 5.

И ако може да са с по-високи огради.

А иначе таксата да домашни любимци не е променяна от десет години. 20 лева за градските и 3 лева за селските кучета.

По неофициална статистика, базирана само на информация от ветеринарните лекари в Силистра има около 1000 «лаещи» домашни любимци, двойно повече от официално вписаните в общинските регистри.

Собствениците на кучета поставят въпроса и за липсата на гробище за домашните любимци. Твърдят, че в други градове на страната този въпрос бил уреден. Питат какво да правят с четироногия си приятел, тогава когато напусне този свят – да го изхвърлят в казаните за смет или да го закопаят в градинката пред блока?!?

И въпреки сравнително овладяната популация, откакто действа приютът за безстопанствени животни, остава въпросът – дали уличните кучета ще прочетат забранителните табели?

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Русата Златка и ММА боецът Георги Валентинов вече не са двойка. Това разкриха категорично пред "България Днес" техни приятели. Двамата приключили връзката си преди около месец, когато сложили край на опитите да закрепят крехките си отношения. Златка и Георги се опитали да скрият, че са скъсали, но само няколко дни по-късно се разчуло и

На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".