В Силистра забраниха разходката на кучета в Дунавския парк

https://www.24chasa.bg/region/article/6599193 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Незабравка Кирова

Заради забрана силистренци да разхождат домашните си любимци в Дунавския парк в града започна подписка и се подготвя протест на собствениците на кучета. От Общината заявяват, че са склонни на диалог и спорния текст в Наредбата да бъде преразгледан, дотогава обаче глоба заплашва всеки, който го наруши.

Наредбата за домашните любимци е приета още през 2013-та година, но указателните табели бяха поставени в началото на декември, тази година, а глобите са от 10 до 50 лв. Причината досега да не са се съблюдавали разпоредбите са строително-ремонтните дейности в Дунавския парк във връзка с неговото обновяване, съобщи секретарят на Общината Ростислав Павлов. Даден е бил своего рода гратисен период.

Против забраната има събрани вече над 1 000 подписа, като хората не са против действащата Наредба, като цяло, и настояват Общината да следи за спазването и на останалите текстове в нея. В крайна сметка не е достатъчно само да се забранява, трябва да има и контрол. Според силистренци не е проблем ако животните са на каишка, с намордници – по-специфичните породи и ако след тях се чисти.

От Общината коментират, че има граждани, които се страхуват от кучетата в парка, че животните замърсявали зелените терени и пясъчниците на детските площадки.

Нека бъдат санкционирани тогава недобросъвестните, но да не се ограничават онези, които спазват правилата.

До Общината, Общинския съвет и Областният управител е изпратен апел от адвокат Стоян Николов, чл.23 да бъде преразгледан. В противен случай ще бъде сезиран Административния съд. Според него става въпрос за недоразумение и недоглеждане. Никой не е против да е ограничен достъпа на домашните кучета до детски площадки, детски градини, училища и спортни терени, но Силистра има един парк и къде ако не там ще разхождаме любимците си, пита той.

В града има обособени само три площадки за кучета и те не биха могли да задоволят нуждите на регистрираните близо 600 животни. По план на Общината трябва да бъдат изградени още 5.

И ако може да са с по-високи огради.

А иначе таксата да домашни любимци не е променяна от десет години. 20 лева за градските и 3 лева за селските кучета.

По неофициална статистика, базирана само на информация от ветеринарните лекари в Силистра има около 1000 «лаещи» домашни любимци, двойно повече от официално вписаните в общинските регистри.

Собствениците на кучета поставят въпроса и за липсата на гробище за домашните любимци. Твърдят, че в други градове на страната този въпрос бил уреден. Питат какво да правят с четироногия си приятел, тогава когато напусне този свят – да го изхвърлят в казаните за смет или да го закопаят в градинката пред блока?!?

И въпреки сравнително овладяната популация, откакто действа приютът за безстопанствени животни, остава въпросът – дали уличните кучета ще прочетат забранителните табели?

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Косвени улики и съвпадения решават случая Разследващите трескаво събират нови доказателства за неразкритото престъпление Със СРС-та разследващи дебнат Ивайло Борисов-Ториното и неговите авери с надежда да разкрият кой стои зад отвличането на Адриан Златков, научи "България Днес". Всяка крачка и дума на заподозрените като помагачи в престъплението

Дъщерята на Аня Пенчева залюби млад поет Не съм сама, имам си сериозно гадже, казва водещата! Водещата Петя Дикова май стяга сватба, шушукат в светските среди. Дъщерята на Аня Пенчева и Сашо Диков се залюби с млад и обещаващ поет. Двамата са много отдадени един на друг и нищо чудно скоро да минат под венчило. "Не съм сама, имам гадже!

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на