Анка със 100 лв. взриви поръчки за 24 млн.лв

https://www.24chasa.bg/region/article/6603912 www.24chasa.bg
Ето я къщата на Анка Ангелова в Антоново, където е адресно регистрирана фирмата й, с която спира поръчки за десетки милиони в Пловдив.

Фирмата й със 100 лв. капитал, регистрирана в неугледна къща, спря мащабно строителство в европейската столица на културата

Две жалби през няколко дни на една и съща фирма със скромен капитал от 100 лева, регистрирана в невзрачна къща в гр. Антоново, Търговищко, блокираха поръчки за 24 милиона лева на община Пловдив. Офертите за мащабно облагородяване на цял квартал в центъра трябваше да се отворят на 11-и. Пет дни преди това "Ремс строй" ЕООД, представлявана от Анка Ангелова, е депозирала жалба в Комисията за защита на конкуренцията и замрази процедурата по "Региони в растеж". Само тя е за 20 млн. лева и предвижда мащабно обновяване на голяма градска зона, която се простира от бул. "Марица -юг" до бул. "Мария Луиза". В нея са обособени няколко позиции. Едната предвижда премахване на паважа от бул. "Марица-юг" и полагане на асфалтова настилка.

По същия начин две седмици по-рано въпросната фирма блокира и преустройството на градската художествена галерия в Пловдив на стойност 3,5 млн. лева. Сградата на ул. "Гладстон" трябва да бъде съборена и построена наново, за да отвори през 2019 г., когато градът е европейска столица на културата. Жалбата на 50-годишната Анка Ангелова обаче стопира процедурата и хвърли в размисъл юристи и художници.

"Подходът при обжалнването й е един и същ. Атакува не цена и условия, а разяснението за линейния график, който трябва да се изготви от участниците", коментира Тодор Тодоров, шеф на дирекция "Обществени поръчки" в община Пловдив. Той и колегите му са, меко казано, учудени, че жалбите на "Ремс строй" се пускат няколко дни преди старта на двете поръчки. В пловдивската община юристите се питат кой стои зад тази фирма от Антоново и с какво се занимава.
В регистрацията й пише, че упражнява строителна дейност в страната и чужбина. Неин собственик е Анка Ангелова, на която е бил прехвърлен капиталът от 100 лева в началото на тази година. В търговския регистър на нейно име излизат 49 еднолични дружества, повечето с капитал от 2 лева. Седалищата им са в Антоново, Велико Търново, Русе, София. Фирмите носят имена "Сицилия", "Лионела", "Обеля", "Авиа", "Орто", "Металисимо", "Бау експерт БГ" и т.н. Всички те са на Анка Ангелова. Не са посочени координати. В двете жалби има само имейл адрес. Дори в търговския регистър няма оставени телефони.
Административният адрес, на който е регистрирана фирмата обжалвателка, е гр. Антоново, ул. "Петър Иванов" 5. На него се появява една неугледна къща в ромската махала. Това кара общинските юристи да подозират, че зад нея може би стои друга фирма с интерес към големите обществени поръчки в Пловдив. Засега процедурата по избор на изпълнители за облагородяване на публичните пространства в централната част на втория по големина град са замразени. Поръчката за 20 млн. лева е по "Региони в растеж". Тя включва реконструкции, ново осветление, рехабилитация и изграждане на детски площадки в зоната от бул. "Марица-юг" до градинката на бул. "Мария Луиза" срещу църквата "Св. Петка".

Преди време премиерът Бойко Борисов се оплака в Пловдив от фирми обжалвателки, които спират мащабни обекти на пътища. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Германия нищи канала за крадени тузарски коли, който бе разбит у нас преди 4 месеца, научи "България Днес". Родните криминалисти сгащиха банда, наемала луксозни автомобили от Германия, които отмъквала и докарвала в България. Тук след интервенции по рамата колите били продавани на нищо неподозиращи купувачи.

Григор Димитров няма да вземе участие в традиционния турнир "Некер Къп" на острова на милиардера сър Ричард Брансън. Най-добрият български тенисист не е сред поканените звезди за тазгодишното издание на благотворителната изява. То ще се проведе от 24 до 29 ноември на острова на Брансън - Некер. Вече няколко години Брансън провежда про-аматьорската

Плочките на входа на Южния парк в София откъм бул. Витоша се надигнаха. За това алармираха граждани в социалните мрежи тази сутрин. Случаят отново повдига въпроса за качеството на ремонтните дейности в