Анка със 100 лв. взриви поръчки за 24 млн.лв

https://www.24chasa.bg/region/article/6603912 www.24chasa.bg
Ето я къщата на Анка Ангелова в Антоново, където е адресно регистрирана фирмата й, с която спира поръчки за десетки милиони в Пловдив.

Фирмата й със 100 лв. капитал, регистрирана в неугледна къща, спря мащабно строителство в европейската столица на културата

Две жалби през няколко дни на една и съща фирма със скромен капитал от 100 лева, регистрирана в невзрачна къща в гр. Антоново, Търговищко, блокираха поръчки за 24 милиона лева на община Пловдив. Офертите за мащабно облагородяване на цял квартал в центъра трябваше да се отворят на 11-и. Пет дни преди това "Ремс строй" ЕООД, представлявана от Анка Ангелова, е депозирала жалба в Комисията за защита на конкуренцията и замрази процедурата по "Региони в растеж". Само тя е за 20 млн. лева и предвижда мащабно обновяване на голяма градска зона, която се простира от бул. "Марица -юг" до бул. "Мария Луиза". В нея са обособени няколко позиции. Едната предвижда премахване на паважа от бул. "Марица-юг" и полагане на асфалтова настилка.

По същия начин две седмици по-рано въпросната фирма блокира и преустройството на градската художествена галерия в Пловдив на стойност 3,5 млн. лева. Сградата на ул. "Гладстон" трябва да бъде съборена и построена наново, за да отвори през 2019 г., когато градът е европейска столица на културата. Жалбата на 50-годишната Анка Ангелова обаче стопира процедурата и хвърли в размисъл юристи и художници.

"Подходът при обжалнването й е един и същ. Атакува не цена и условия, а разяснението за линейния график, който трябва да се изготви от участниците", коментира Тодор Тодоров, шеф на дирекция "Обществени поръчки" в община Пловдив. Той и колегите му са, меко казано, учудени, че жалбите на "Ремс строй" се пускат няколко дни преди старта на двете поръчки. В пловдивската община юристите се питат кой стои зад тази фирма от Антоново и с какво се занимава.
В регистрацията й пише, че упражнява строителна дейност в страната и чужбина. Неин собственик е Анка Ангелова, на която е бил прехвърлен капиталът от 100 лева в началото на тази година. В търговския регистър на нейно име излизат 49 еднолични дружества, повечето с капитал от 2 лева. Седалищата им са в Антоново, Велико Търново, Русе, София. Фирмите носят имена "Сицилия", "Лионела", "Обеля", "Авиа", "Орто", "Металисимо", "Бау експерт БГ" и т.н. Всички те са на Анка Ангелова. Не са посочени координати. В двете жалби има само имейл адрес. Дори в търговския регистър няма оставени телефони.
Административният адрес, на който е регистрирана фирмата обжалвателка, е гр. Антоново, ул. "Петър Иванов" 5. На него се появява една неугледна къща в ромската махала. Това кара общинските юристи да подозират, че зад нея може би стои друга фирма с интерес към големите обществени поръчки в Пловдив. Засега процедурата по избор на изпълнители за облагородяване на публичните пространства в централната част на втория по големина град са замразени. Поръчката за 20 млн. лева е по "Региони в растеж". Тя включва реконструкции, ново осветление, рехабилитация и изграждане на детски площадки в зоната от бул. "Марица-юг" до градинката на бул. "Мария Луиза" срещу църквата "Св. Петка".

Преди време премиерът Бойко Борисов се оплака в Пловдив от фирми обжалвателки, които спират мащабни обекти на пътища. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.