НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Достойната Мария, която спаси шофьора на тролейбус, чете за себе си в учебник по английски език

Момичето вече учи в 11-и клас, хвана си и гадже

Историята на Мария Стоилова от Стара Загора, която спаси живота на припаднал зад волана шофьор на тролейбус през януари 2016 г., вече се изучава в училище. При това - на английски език. Тази бе една от изненадите, които зарадваха приятно старозагорци през отминаващата година.

Коя е героинята в учебника за шести клас първи се досетиха учителят в старозагорското четвърто основно училище "Кирил Христов" Гено Недялков и неговите ученици. Те прочели в него за 15-годишната Мария, която спасила живота на дузина човека в автобус. Най-напред случката им се сторила позната. После бързо се досетили, че авторите на учебника не са си измислили, а всъщност са разказали историята на Мария Стоилова от техния град. През януари 2016 г. тя спаси живота на припадналия зад волана по време на движение тролейбусен шофьор Филип Точев, като не се уплаши и първа сред пътниците, между които имало и възрастни, разбра, че мъжът си е глътнал езика, после успя да го извади и да свести човека.

За тази му постъпка името на момичето стана известно в цялата страна. То получи много награди и отличия, а вестник "24 часа" го нареди сред "Достойните българи" на 2016 година.

В учебника не са посочени държава или град, нито пълното име на тийнейджърката, но другото е почти същото. Това, че авторите са пратили случката през вечерта, а не преди обяд, както бе в действителност, че тролейбусът е станал автобус, а Мария дори го била спряла, не е от значение. Шестокласниците били щастливи да прочетат за подвига на едно дете, което живее недалеч от тяхното училище - в интерната за деца, лишени от родителски грижи, "Мария Терезия". Мнозина от тях дори я познавали лично.

Случката е в тазгодишното издание на учебника по английски език "Your space for Bulgaria" на столичното издателство "Клет България". Това е учебник на Кеймбридж, адаптиран за българските училища. Негови автори са Мартин Хобс и Джулия Стар Кедъл, а от българска страна - университетските преподавателки от София Десислава Зарева и Николина Цветкова. Най-вероятно идеята да разкажат случая с Мария в учебника е тяхна, но "24 часа" така и не успя да се свърже с тях въпреки многократните обещания от издателството по телефона за съдействие.

Разказчето за Мария е поместено в рубрика "Спасители" и в превод от английски изглежда така:

"Тийнейджърка-героиня спасява дузина човека

Мария е на 15 години, но вече е истинка героиня. Тя обича спорта, особено плуването, нейната мечта е да стане треньор по плуване някой ден. Една вечер на 15 януари Мария не е била вкъщи, тя е пътувала с автобуса от училище. Автобусният шофьор изведнъж припада. Мария не можела да кара автобус, но успяла да го спре. Тя също така помогнала на автобусния шофьор да се възстанови. Всичко се случило много бързо и никой от другите пътници не направил нищо. Но тя не спасила само шофьора, тя спасила и пътниците от автобуса от истинска катастрофа".

Вдясно е публикувана друга история - за куче с едва 3 крака, която успяло да спаси от пожар 4 човека, 2 котки и 1 папагал. Чрез този учебник тези истории ще станат известни и на деца от други страни на света.

Репортерът на вестник "24 часа" подсказа и сега учителят по английски език се е замислил над идеята да покани самата Мария да гостува на неговите ученици от 6 клас, които изучават нейната история. Нали децата на тази възраст трябва да научават повече за добрите дела, на които са способни техните връстници... А преподавателят, който има вече 20-годишен учителски стаж, за първи път попада на текст с герой от неговия град, за който преподава, и то на английски.

Това, че нейният случай вече се изучава в училище, няма с нищо да промени скромната и трудолюбива Мария, смята директорката на дом "Мария Терезия" Латинка Петрова. Когато спаси Филип, Мария беше в девети клас, през август т.г. навърши 17 години и вече учи в 11 клас на спортното училище "Тодор Каблешков" в Стара Загора. Успехът й е добър. Все така тренира плуване и мечтае един ден да обучава млади плувци като треньор.

Тийнейджърката не е забравила как в онзи януарски ден първа се притекла на помощ на 43-годишния шофьор Филип Точев, когато уплашената кондурката започнала да вика. Пътувала в тролейбуса със съученици, отивали на тренировка.

"Никой не ме е учил специално как се оказва първа помощ. Но майка ми е астматичка и съм виждала как постъпват нейни приятели, когато е получавала, макар и рядко, припадъци - първо проверяват дали не си е глътнала езика. Така направих и аз, мъжът бе паднал по очи върху волана и наистина си беше глътнал езика. Беше почнал да пожълтява. Не ме беше страх, аз му отворих устата и извадих езика от гърлото му", разказа тогава момичето пред "24 часа". После започнало да успокоява шофьора, че сигурно е преуморен от работа и потърсило вода, за да го напръска с нея.

Малко по-късно лекар установил, че Филип сближил двете граници на кръвното си налягане и заради това му прилошало по време на движение, бил вдигнал и нивото на кръвната си захар. Едва успял да спре возилото, преди да припадне.

Днес Филип продължава да кара своя тролейбус, шофьорският му стаж набъбна на 20 години. Има едно неизпълнено обещание към Мария - когато се ожени, да я покани за шаферка. Неизпълнено, защото още не е вдигнал сватба.

Самата Мария все по-рядко се връща към онази случка, която можеше, но не промени живота й, защото показа зряло за възрастта й поведение. Нито се възгордя от отделеното й внимание, нито се промени за приятелите и съучениците си. Само е усъвършенствала компютърните си умения благодарение на "умните машинки", които й бяха подарени. Сред тях и айфонът от вестник "24 часа".

Разбира се, заляга упорито и над английския език и за нея не е проблем сама да прочете историята си, написана на езика на Шекспир.

Тези Мария показа добротата си и в още една роля - тя стана Снежанка и на коледно тържество на дървообработващата фирма в село Горно Сахране асистира на дядо Коледа да раздаде подаръците на децата на работниците и служителите, разказа и приказки на малчуганите. Като Снежанка тя подготви коледна приказка - за елена Рудолф и добрия старец, беше готова да разкаже и тъжната история на "Малката кибритопродавачка" от Андерсен. Преди това се снима с всички.

Фирмата от Горно Сахране е сред спомоществувателите на дома от 4 години, а Мария им е любимка, издава Латинка Петрова. На празника бяха поканени и по-малки деца от дома "Мария Терезия". Сред гостите бе и директорът на фирмата от Турция Чаатай Пийадеджи с трите си деца, които също бяха зарадвани край елхата.

Мария, която догодина през август ще навърши 18 години, се похвали пред "24 часа", че вече си има и сериозен приятел. Младежът е на 20 години и се казва Виолет. Той е работник, случи се на смяна и нямаше как да види лично своята Мария в ролята на Снежанка.

Автор на статията

Ваньо Стоилов Ваньо Стоилов


Споделете статията

Четете още