Момиче скочи за кръста в Ловеч, кметът на Луковит поведе мъжко хоро в реката

https://www.24chasa.bg/region/article/6649079 www.24chasa.bg
Ивайло Енчев за втори път извади кръста от река Осъм в Ловеч СНИМКИ: Авторката

За втора поредна година пръв до кръста в Ловеч стигна Ивайло Енчев - Рони (32 г.), съобщиха от пресцентъра на общината. "Пожелавам здраве на всички, защото след като хванах кръста миналата година, не съм боледувал вече", каза младежът. Той получи парични премии от Ловчанския митрополит Гавриил и от кмета на града Корнелия Маринова.

Топлото време изкара много от жителите на Ловеч от двете страни на река Осъм, за да наблюдават ритуала с хвърлянето на кръста на Богоявление. Рекордно много бяха и младежите, които скочиха във водата. На старт застанаха 17 момчета, после се присъединиха още желаещи, сред които и момиче, както и малкият Васил с баща си. Накрая всички се хванаха на хоро, а после пяха химна на страната.

Щастливецът с кръста в Луковит, 28-годишният Николай Спиров, бе поздравен от областния управител на Ловеч Георги Терзийски /първият вляво/ и кмета на Луковит Иван Грънчаров
Щастливецът с кръста в Луковит, 28-годишният Николай Спиров, бе поздравен от областния управител на Ловеч Георги Терзийски /първият вляво/ и кмета на Луковит Иван Грънчаров

В Луковит пък кметът Иван Грънчаров поведе мъжко хоро от 80 момци в река Златна Панега. На-малкият участник бе 9-месечният Йован, носен от баща си - миналогодишния спасител на кръста Цветелин Йотов.

По традиция празникът започна в храм "Св. вмч. Георги" със света литургия и Богоявленски водосвет. Момците от зори се стичаха на брега на реката, облечени в народни носии и развяващи национални знамена. Заедно с тях бяха и много луковитски моми и невести, нагиздени също в традиционни облекла. Момчетата подеха хорото още край празничния огън.

Щастливецът, извадил кръста от реката, е 28-годишният Николай Спиров.