По 3 000 бебета са се раждали едно време в Силистренско

https://www.24chasa.bg/region/article/6674433 www.24chasa.bg
Тодорка Ангелова - най-възрастната акушерка в Силистра – на 86 години. СНИМКИ: АВТОРКАТА

В годините, когато е нямало модерна апаратура и за акушерките най-полезният инструмент е бил дървена слушалка в Силистренско са се раждали по 3 000 бебета на година. Но и тогава, и сега проблем е била неграмотността на родилките.

И тази година акушерката Тодорка Ангелова посреща гости на Бабинден. Тя е най-възрастната акушерка в Силистра – на 86 години. За 40 години в ръцете й са проплакали за първи път близо 7 000 деца.. Някои от тях дълги години са я считали да част от семействата си, нещо като роднина.

Сестра Ангелова разказва, че в онова време не е имало модерна техника, с която да работят. нямало е видеозони и ехографи. Нямало и централна стерилизация. Ползвали ваничка от ламарина, подгрявана от примус. А най-ценният инструмент била дървена слушалка, с която след всяка контракция на родилките слушали тоновете на бебето, за да следят какво се случва.

През ръцете й са минали близо 7 000 бебета. Сред тях днес има лекари и адвокати. На десет момиченца е станала и кръстница. Спомня си един от случаите. На една жена починали две от децата й, скоро след като били родени. Третото нарекла на акушерката и то до днес, вече жена на зряла възраст й се обажда по телефона, за да чуе как е жената, в чиито ръце е поела първата си глътка въздух.

Преди 67 години Тодорка Ангелова завършва бившия Акушерски институт във Варна и се връща в родното си село Попина като млада акушерка. На третата година вече имало 120 бебета родени в родилния дом. Дотогава голяма част от жените предпочитали да раждат у дома си. И днес сестра Ангелова е против раждането в домашни условия. Едно раждане може да започне нормално и да завърши фатално, казва тя. Едно време правилно бабите правилно са казвали, че родилката е с единия крак в гроба. Трябва да има наблюдение от специалисти.

Постепенно с времето жените от село се научили и отивали да раждат в болницата. Въпреки че тогава са били още по-неграмотни от сега, коментира акушерката.

Неграмотността е най-големият проблем днес, споделя шефът на АГО-отделението в силистренската болница д-р Георги Костов. Трудно можеш да се разбереш с жени, които не разбират български. Константна величина е броя на малолетните родилки. То и благодарение на тях, че продължават да раждат има все пак някаква раждаемост. Но това според него, води до едни деца, които се раждат в семейства на деца и неграмотността се явява като наследствено явление, което пък се отразява на цялото ни общество.

И ако в последните пет години въпросът с раждаемостта е бил на кантар, то изминалата 2017-та година за д-р Костов определя тенденция към намаляване.

3 000 бебета са се раждали някога. За миналата година те са 1076.

Преди да започне в родилното отделение работа през 1956 година Тодорка Ангелова е била сестра и в друго село, в региона – Бабук. И до днес има жени, които си спомнят курсовете за бъдещи майки, които е водела акушерката. Имало е обучение и за хигиената на жената, и за това как се кърми, повива и отглеждат бебета.

В отделението в силистренската болница започва работа през 1956 година и 14 години работи с неговия създател д-р Ангел Мижорков.

Много научила Тодорка Ангелова от опитния гинеколог, но основното било отношението към хората и колегите. Строг и безкомпромисен и в същото време готов винаги да се отзове. Нямаше телефон у дома си, но живееше близо до болницата и когато имахме нужда от него пращахме санитарка да го повика – той идваше преди нея – нахлузил върху пижамите панталона. Минаваше през отделението, дори когато преди това е бил на кино или театър, спомня си сестра Ангелова. Тогава не е имало дежурни лекари, а акушерките сами приемали ражданията. Викали лекарите само при тежките случаи.

Днес, тя е щастлива, че все още я помнят хората. Не я забравят нито на празника Бабинден, нито в ежедневието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,

Глоба отнасят продуцентите на филм със световноизвестния пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс, който е заснет в България. Това съобщиха от екоминистерството. Наложената парична санкция (от 1000 до 10 000 лева) е заради неспазването на правилата за поведение в Национален парк "Рила". "Нарушенията са установени,

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.