По 3 000 бебета са се раждали едно време в Силистренско

https://www.24chasa.bg/region/article/6674433 www.24chasa.bg
Тодорка Ангелова - най-възрастната акушерка в Силистра – на 86 години. СНИМКИ: АВТОРКАТА

В годините, когато е нямало модерна апаратура и за акушерките най-полезният инструмент е бил дървена слушалка в Силистренско са се раждали по 3 000 бебета на година. Но и тогава, и сега проблем е била неграмотността на родилките.

И тази година акушерката Тодорка Ангелова посреща гости на Бабинден. Тя е най-възрастната акушерка в Силистра – на 86 години. За 40 години в ръцете й са проплакали за първи път близо 7 000 деца.. Някои от тях дълги години са я считали да част от семействата си, нещо като роднина.

Сестра Ангелова разказва, че в онова време не е имало модерна техника, с която да работят. нямало е видеозони и ехографи. Нямало и централна стерилизация. Ползвали ваничка от ламарина, подгрявана от примус. А най-ценният инструмент била дървена слушалка, с която след всяка контракция на родилките слушали тоновете на бебето, за да следят какво се случва.

През ръцете й са минали близо 7 000 бебета. Сред тях днес има лекари и адвокати. На десет момиченца е станала и кръстница. Спомня си един от случаите. На една жена починали две от децата й, скоро след като били родени. Третото нарекла на акушерката и то до днес, вече жена на зряла възраст й се обажда по телефона, за да чуе как е жената, в чиито ръце е поела първата си глътка въздух.

Преди 67 години Тодорка Ангелова завършва бившия Акушерски институт във Варна и се връща в родното си село Попина като млада акушерка. На третата година вече имало 120 бебета родени в родилния дом. Дотогава голяма част от жените предпочитали да раждат у дома си. И днес сестра Ангелова е против раждането в домашни условия. Едно раждане може да започне нормално и да завърши фатално, казва тя. Едно време правилно бабите правилно са казвали, че родилката е с единия крак в гроба. Трябва да има наблюдение от специалисти.

Постепенно с времето жените от село се научили и отивали да раждат в болницата. Въпреки че тогава са били още по-неграмотни от сега, коментира акушерката.

Неграмотността е най-големият проблем днес, споделя шефът на АГО-отделението в силистренската болница д-р Георги Костов. Трудно можеш да се разбереш с жени, които не разбират български. Константна величина е броя на малолетните родилки. То и благодарение на тях, че продължават да раждат има все пак някаква раждаемост. Но това според него, води до едни деца, които се раждат в семейства на деца и неграмотността се явява като наследствено явление, което пък се отразява на цялото ни общество.

И ако в последните пет години въпросът с раждаемостта е бил на кантар, то изминалата 2017-та година за д-р Костов определя тенденция към намаляване.

3 000 бебета са се раждали някога. За миналата година те са 1076.

Преди да започне в родилното отделение работа през 1956 година Тодорка Ангелова е била сестра и в друго село, в региона – Бабук. И до днес има жени, които си спомнят курсовете за бъдещи майки, които е водела акушерката. Имало е обучение и за хигиената на жената, и за това как се кърми, повива и отглеждат бебета.

В отделението в силистренската болница започва работа през 1956 година и 14 години работи с неговия създател д-р Ангел Мижорков.

Много научила Тодорка Ангелова от опитния гинеколог, но основното било отношението към хората и колегите. Строг и безкомпромисен и в същото време готов винаги да се отзове. Нямаше телефон у дома си, но живееше близо до болницата и когато имахме нужда от него пращахме санитарка да го повика – той идваше преди нея – нахлузил върху пижамите панталона. Минаваше през отделението, дори когато преди това е бил на кино или театър, спомня си сестра Ангелова. Тогава не е имало дежурни лекари, а акушерките сами приемали ражданията. Викали лекарите само при тежките случаи.

Днес, тя е щастлива, че все още я помнят хората. Не я забравят нито на празника Бабинден, нито в ежедневието.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След като не се класира за Евровизия, певицата Жана Бергендорф получи забрана от композиторката Вида Пиронкова да изпълнява песента „Прераждане“. Вида обяви, че ще свали парчето и от Ютуб, след като набере 30 000 гледания, а после ще си търси по-читава певица. „Понеже съм творец и понеже за мен е въпрос на чест и достойнство,

Малкият Тони само плаче, мъчат го колики Фики не може да се откъсне от новороденото си дете, научи "България Днес". Изпълнителят стана татко в края на миналата седмица и няма желание да се отделя от мъничето. Певецът по цял ден се любува на наследника си и бди над него като татко орел. Фикрет оставя малкия Тони,

Двама президенти и цар НА КРАКА ПРИ художника Първите мъже в държавата откриха изложбата "Завръщане" на големия творец Вежди Рашидов в галерия "Сан Стефано", видя "България Днес". Стотици дойдоха да разгледат непоказваните досега рисунки и скулптури на художника. Пръв от елита дойде президентът на републиката Румен Радев,