Сгазилата с 99 км/ч полицай Катя Лерца моли съда за пощада, за да гледа сина си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674666 www.24chasa.bg
ДЕЛЯН ПАЛАЗОВ

Нека тази, която съсипа живота ни, заплати цената, казва Делка Палазова, съпруга на прегазения катаджия Делян Палазов

“Българските затвори не са място, където човек става по-добър, а оскотява.”

Това заяви адвокат Марин Марковски, защитник на бизнесдамата Катя Лерца, която на 13 май м.г. прегази на бул. “Санкт Петербург” в Пловдив катаджията Делян Палазов. Той издъхна на място, като остави вдовица и две деца сираци - на 6 и 13 г.

На 5 януари 2018-а Пловдивският окръжен съд

постанови

присъда от 2 г. и

4 месеца затвор

за Катя Лерца

и 4 г. отнемане на шофьорската ѝ книжка.

“Жената е шокирана, обжалвахме присъдата, тъй като е несправедлива. Настояваме за условно наказание”, допълни адвокат Марковски.

Процесът срещу шофьорката на първата инстанция приключи в един ден. Залата в окръжния съд бе пълна с близки на загиналия пътен полицай и роднини на Лерца. Тя призна фактите от обвинителния акт и процесът протече по съкратения ред, при който се предвижда намаляване на наказанието с 1/3. Разпитана бе само една свидетелка.

“Катя има 19-годишен син от несполучлив брак, за когото се грижи, тъй като е безработен. Отглежда сама и момченце на 5 г. от друга връзка. Няма на кого да разчита. Майка ѝ е възрастна и хронично болна”, обясни съседката на Лерца - Ани Стойкова.  

Тя я описа като отговорна и работлива, уважавана от хората в квартала си. Въртяла дребен бизнес, за да изхранва семейството си.

Според направената психологическа оценка, представена на делото, подсъдимата била в състояние на посттравматичен стрес след произшествието.

“Съжалявам за трагичната смърт на Делян Палазов. И аз съм родител с две деца. Както отгледах едното, така искам и другото”, каза самата Лерца.

Прокурор Стефани Черешарова определи разкаянието ѝ като неискрено. По думите ѝ шофьорката не зачитала законите в страната, тъй като

по-малко от

месец след

произшествието

отново седнала

зад волана въпреки постановлението на държавното обвинение за отнемане на книжката ѝ.

На 22 юни м.г. Лерца бе хваната да шофира из Пловдив. Тогава от държавното обвинение обясниха, че в КАТ не били задействали процедурата. По тази причина бизнесдамата се отърва с глоба.

“Лерца е с 10 г. стаж като шофьор. Глобявана е два пъти с фиш и 4 пъти - с постановление. На 13 май м.г. тя е погазила грубо до цинизъм правилника за движение по пътищата. Карала е джипа си “Киа Спортидж” с 99 км/ч по един от най-оживените булеварди на града”, заяви прокурор Черешарова.

Тя подчерта, че шофьорката не е имала някаква житейска причина, за да бърза. Пътувала с приятелка, отивали да пазаруват заедно в голям хипермаркет. Двете били в добро настроение, слушали силна музика.  

В съботния ден в парк “Лаута”, където минава бул. “Санкт Петербург”, се е провеждал народен събор. Заради хубавото време там се събрали стотици пловдивчани. 36-годишният катаджия Делян Палазов и негови колеги били ангажирани с регулиране на трафика.

Полицаят спрял за проверка камион “Ивеко” и тъкмо проверявал документите на водача му, когато забелязал, че по “Санкт Петербург” се задават няколко автомобила с висока скорост.

Първият бил мицубиши, а след него джипът на Лерца. Палазов излязъл напред и вдигнал стоппалка. Колата пред бизнесдамата започнала да намалява. Лерца се движела на близка дистанция и вместо също да предприеме екстрено спиране, преминала в средното платно. Там блъснала катаджията.

Успяла да закове

джипа едва след

30 метра

“Експертизата е категорична, че ако се е движела със 77 км/ч, е можела да предотврати инцидента. Атмосферните условия са били добри, а пътят - трилентов, без неравности”, заяви прокурор Стефани Черешарова.

За близките на загиналия катаджия припомнянето на подробностите от фаталния ден в съда бе мъчително. Възрастният баща на полицая - Куман Палазов, трепереше. Със съпругата си Мария са частни обвинители по делото, но тя не присъстваше в залата.

Роднини обясниха, че майката няма сили да преживява за пореден път кошмара.

“Искам високо

наказание за

Лерца. Не мога

да я съжалявам”,

успя да каже само Куман Палазов.

Жената на Делян Палазов се разплака, когато описваше какъв грижовен баща е бил.

“Много го обичаме. Нека тази, която съсипа живота ни, заплати цената”, каза Делка Палазова.

Нейна роднина разказа, че 6-годишният син на катаджията не можел да заспива и всяка вечер търсел татко си.  

Малкият Кристиян и кака му Мария участваха в националния протест срещу войната по пътищата, който се проведе на 19 юли м.г. Двете деца застанаха мълчаливо на лобното място на баща си. Момченцето държеше негов портрет, а сестра му плакат с призив за справедливи наказания на убийците зад воланите.

Майка им Делка Палазова направи тогава сърце от запалени свещи, в средата на което постави снимка на съпруга си.

“Твърдя, че е налице съпричинителство от страна на Делян Палазов за вредоносния резултат от произшествието. Той е нарушил инструкция на МВР, според която при извършване на проверка се забранява излизане на служителя на реда на пътното платно. Загиналият е преминал в средната лента, където е блъснат от Лерца”, пледира адвокат Марин Марковски.

Според него Палазов дори проявил “доза непрофесионализъм”.

От държавното обвинение са категорични, че съпричинителство няма.

“Експертите са изяснили този въпрос. Заключението им е, че инцидентът е настъпил, тъй като Лерца е нарушила Закона за движение по пътищата и не е реагирала своевременно”, заяви прокурор Черешарова.

Адвокат Вихър Найденов, който представлява семейството на Делян Палазов, поддържа същата теза. По думите му катаджията напълно правомерно е предприел спирането на мицубишито пред джипа на Лерца. Вдигнал е стоппалка, а бизнесдамата е имала видимост и ако е карала със законосъобразна скорост, е можела да спре.

“Деянието ѝ е с висока степен на обществена опасност, а тя със своето поведение не показва никакво разкаяние. Не чувства тежестта на извършеното от нея”, посочи Найденов.

Близките на Палазов бяха възмутени, че и на разпоредителното заседание, и на самия процес Катя Лерца се появяваше, обградена от млади яки мъже, които не даваха никой да се доближи до нея.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-добрият ни лекоатлет в последните години Тихомир Иванов заведе гаджето на романтична почивка в Дубай. Скачачът и Елеонора Драгиева прекараха една незабравима седмица в емирството веднага след края на сезона. Двамата се настаниха в един от хотелите на самия бряг на Персийския залив на плажа Джумейра

*** Събрал шефът на фирмата състава и им съобщил, че секретарката е бременна. Тъй като тя била палава, всички навели виновно глави. Тогава извикали бай Иван портиера. - Бай Иване, ти имал ли си нещо общо със секретарката? - попитал деликатно шефа. -Ама моля ви се, на мойте години... - Хайде сега й съобщи, че е уволнена. *** Зима е.

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен