Разкриват още по-бляскав античен храм под голямата базилика в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6679645 www.24chasa.bg
Строителна техника и работници подготвя оградната стена от източната страна на базиликата. Снимки: Евгени Цветков

Два древни надписа съобщават за него, бил е свързан с императорския култ, казва епиграфът Николай Шаранков

Допълнителни разкопки в дълбочина предприема археоложката Жени Танкова на голямата базилика в Пловдив. Храмът от ІV в. е изцяло проучен, а в момента строителна техника укрепва паметника в неговата южна и източна част. Там ще бъдат издигнати оградни стени над покритието. Под него ще е експонирана цветната каменна настилка на най-ранния християнски храм във Филипопол. "Налага се обаче да извършим сондажи за изясняване на по-ранните структури, които са под самата базилика. Голяма е вероятността да има и античен храм", допуска археоложката.

Има безспорни податки, че той е съществувал около ІІІ век, убеден е видният епиграф Николай Шаранков. Точно на този обект при разкопките е открит фрагмент от надпис. "Той е съвсем малък и от запазените думи четем "за здравето и спасението на императора". За съжаление останалата част е повредена и не се знае кой точно е владетелят", казва преподавателят по древни езици в Софийския университет.

Специалисти по антична история посочват, че доста от по-късните християнски храмове са били вдигнати върху езически. "Поне част от основите му са използвани при построяването на раннохристиянската базилика в Пловдив", разсъждава Шаранков. Той се позовава и на разчетения от него списък, в който са посочени членовете на герусията. Това е организация, която се е занимавала с императорския култ и е била съставена от богати хора във Филипопол. Този списък е открит м.г. при разкопките на базиликата.

"Всичко това показва, че там е имало бляскав езически храм, свързан с императорски култ", убеден е епиграфът. Строителните работи на обекта вървят, тъй като базиликата трябва да е готова за 2019 г. В нея се инвестират 15 млн. лева.

В края на април т.г. археологическият музей пък организира научен форум със специалисти по християнска култура. На него ще се дискутират проблеми, свързани с изграждането на филипополската базилика. Всичко това ще е съпътствано с изложба, в която ще бъдат показани откритията на този обект. Това са кръстове, монети, архитектурни елементи, керамика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.