Разкриват още по-бляскав античен храм под голямата базилика в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6679645 www.24chasa.bg
Строителна техника и работници подготвя оградната стена от източната страна на базиликата. Снимки: Евгени Цветков

Два древни надписа съобщават за него, бил е свързан с императорския култ, казва епиграфът Николай Шаранков

Допълнителни разкопки в дълбочина предприема археоложката Жени Танкова на голямата базилика в Пловдив. Храмът от ІV в. е изцяло проучен, а в момента строителна техника укрепва паметника в неговата южна и източна част. Там ще бъдат издигнати оградни стени над покритието. Под него ще е експонирана цветната каменна настилка на най-ранния християнски храм във Филипопол. "Налага се обаче да извършим сондажи за изясняване на по-ранните структури, които са под самата базилика. Голяма е вероятността да има и античен храм", допуска археоложката.

Има безспорни податки, че той е съществувал около ІІІ век, убеден е видният епиграф Николай Шаранков. Точно на този обект при разкопките е открит фрагмент от надпис. "Той е съвсем малък и от запазените думи четем "за здравето и спасението на императора". За съжаление останалата част е повредена и не се знае кой точно е владетелят", казва преподавателят по древни езици в Софийския университет.

Специалисти по антична история посочват, че доста от по-късните християнски храмове са били вдигнати върху езически. "Поне част от основите му са използвани при построяването на раннохристиянската базилика в Пловдив", разсъждава Шаранков. Той се позовава и на разчетения от него списък, в който са посочени членовете на герусията. Това е организация, която се е занимавала с императорския култ и е била съставена от богати хора във Филипопол. Този списък е открит м.г. при разкопките на базиликата.

"Всичко това показва, че там е имало бляскав езически храм, свързан с императорски култ", убеден е епиграфът. Строителните работи на обекта вървят, тъй като базиликата трябва да е готова за 2019 г. В нея се инвестират 15 млн. лева.

В края на април т.г. археологическият музей пък организира научен форум със специалисти по християнска култура. На него ще се дискутират проблеми, свързани с изграждането на филипополската базилика. Всичко това ще е съпътствано с изложба, в която ще бъдат показани откритията на този обект. Това са кръстове, монети, архитектурни елементи, керамика.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

Както колегите си от ВМА вчера и медиците от болница Св. Анна излезнаха с послание, в което призовават всички: "Молим да останете вкъщи". Снимката на здравните работници от столичната МБАЛ обиколи социалните мрежи и събра хиляди харесвания. Снимка: Болница Св.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той