Разкриват още по-бляскав античен храм под голямата базилика в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6679645 www.24chasa.bg
Строителна техника и работници подготвя оградната стена от източната страна на базиликата. Снимки: Евгени Цветков

Два древни надписа съобщават за него, бил е свързан с императорския култ, казва епиграфът Николай Шаранков

Допълнителни разкопки в дълбочина предприема археоложката Жени Танкова на голямата базилика в Пловдив. Храмът от ІV в. е изцяло проучен, а в момента строителна техника укрепва паметника в неговата южна и източна част. Там ще бъдат издигнати оградни стени над покритието. Под него ще е експонирана цветната каменна настилка на най-ранния християнски храм във Филипопол. "Налага се обаче да извършим сондажи за изясняване на по-ранните структури, които са под самата базилика. Голяма е вероятността да има и античен храм", допуска археоложката.

Има безспорни податки, че той е съществувал около ІІІ век, убеден е видният епиграф Николай Шаранков. Точно на този обект при разкопките е открит фрагмент от надпис. "Той е съвсем малък и от запазените думи четем "за здравето и спасението на императора". За съжаление останалата част е повредена и не се знае кой точно е владетелят", казва преподавателят по древни езици в Софийския университет.

Специалисти по антична история посочват, че доста от по-късните християнски храмове са били вдигнати върху езически. "Поне част от основите му са използвани при построяването на раннохристиянската базилика в Пловдив", разсъждава Шаранков. Той се позовава и на разчетения от него списък, в който са посочени членовете на герусията. Това е организация, която се е занимавала с императорския култ и е била съставена от богати хора във Филипопол. Този списък е открит м.г. при разкопките на базиликата.

"Всичко това показва, че там е имало бляскав езически храм, свързан с императорски култ", убеден е епиграфът. Строителните работи на обекта вървят, тъй като базиликата трябва да е готова за 2019 г. В нея се инвестират 15 млн. лева.

В края на април т.г. археологическият музей пък организира научен форум със специалисти по християнска култура. На него ще се дискутират проблеми, свързани с изграждането на филипополската базилика. Всичко това ще е съпътствано с изложба, в която ще бъдат показани откритията на този обект. Това са кръстове, монети, архитектурни елементи, керамика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,