АПИ: Затварянето на пътя София-Видин не е разрешено и създава огромни проблеми

https://www.24chasa.bg/region/article/6697494 www.24chasa.bg
Инж. Дончо Атанасов СНИМКА: "24 часа", Архив

Затварянето вече вторa седмица на главен път I-1 създава огромни проблеми по това международно направление. То няма никакво разрешение от Агенция „Пътна инфраструктура“, тези протести трябва да бъдат в рамките на Община Видин. Това каза за „Фокус“ председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов във връзка с протеста на жителите на Северозападна България, които излязоха и днес с искане за изграждане на автомагистрала от София до Видин и тунел под прохода Петрохан и блокираха главен път Е-79.

По думите му протестите са започнали, след като напредъкът на този проект е станал необратим. „Поставянето на ултиматуми от организаторите на протеста говори не за реализацията на този или на други инфраструктурни проекти, а за нещо друго, което е свързано с други проекти, които няма да коментирам“, каза още той.

Инж. Атанасов уточни, че всеки месец лично посещава Видин заедно със заместник-министри и министъра на регионалното развитие, за да може този проект да се реализира много бързо съвместно с общините и цялото ръководство на Видин, Монтана, Враца и др.

„Бях във Видин миналата и по-миналата седмица и съм докладвал пред кметовете, пред председателите на общински съвети, пред медиите и пред всички други, които са заинтересовани, реализацията на проекта на магистралата от Видин до София. Никога и по никакъв повод организаторите на протеста не са ме потърсили да ме попитат за подготовката. Но няма значение – така са решили, така са направили. Ние работим и проектът вече е необратим“, коментира той.

В рамките на 2018 г. трябва да започне реалното строителство на проектите Мездра – Благоевград и Видин – Ружинци и да продължи 2 години, каза  инж. Дончо Атанасов

„До 15 март ще стартират процедурите за избор на строител и надзор в отсечката Мездра – Ботевград, която е с дължина 35 км., а до средата на годината стартира процедурата и по избор на строител и надзор в отсечката Видин – Ружинци, която е най-тежката. Това е вече наистина частта от Видинска област, която е с дължина около 54 км. Така че по това направление, когато започне реалното строителство - надявам се в рамките на 2018 г., за 2 години да го приключим“, каза още инж. Атанасов.

Той обясни, че 50 млн. лева инвестира Министерството на регионалното развитие за ремонта на републиканските пътни мрежи и особено за тази във Видин. „Един от най-важните проекти, да не кажа и най- важният, за Агенция „Пътна инфраструктура“ и в частност за Министерството на регионалното развитие е развитието на пътната инфраструктура в Северна България – т.е. завършването на АМ „Хемус“ и двете вертикални връзки в направлението Видин – София и Русе – Велико Търново. По проекта Видин – Мездра – Ботевград строителството тече напрегнато и от доста време - това е заложено в прерогативите на Агенция „Пътна инфраструктура“ още от преди 2-3 години“, обясни инж. Атанасов.

По думите му той лично е ходил в региона поне 30-40 пъти в последните 2-3 години. „Агенцията - и респективно правителството, инвестира в този регион – особено във Видин, над 50 млн. лева по ремонта на републиканските пътни мрежи. Всички подходи в рамките на 2018 г. по съществуващата републиканска пътна мрежа по направлението София – Видин ще бъдат ремонтирани, в това число и софийската част на Петрохан, която беше изоставена с десетилетия и сега я реализирахме с идеен проект за турнел под прохода. Нещо много важно, което трябва да се знае, е, че реализацията на автомагистрала от Видин до Мездра и оттам до Ботевград е автомагистрален габарит. И, второ, този проект от София до Видин и от Видин до Мездра и до Ботевград е национален обект. И всички процедури, свързани с реализацията и подготовката на този обект, ще ги анализира Агенция „Пътна инфраструктура“ – респективно Министерството на регионалното развитие. Няма никакви общини или прехвърляне отговорности на такива“, уточни инж. Атанасов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

10 хиляди евро на месец ще бъде заплатата на новия старши треньор на "Левски" Георги Дерменджиев. Това научи "България Днес" от свои източници. Парите са двойно по-малко в сравнение със сумата, под която се подписваше напусналият сръбски наставник Славиша Стоянович. Той и "сините" се разделиха по взаимно съгласие след разговор с новия

Тази сутрин рано сутринта наблюдавахме явлението пълно лунно затъмнение. Явлението  се дължи на навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината което придава на Луната червен отенък и заради това носи името "Кървава Луна". Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г.

Една от най-известните футболни половинки в България - Весела Тотева, влезе в кухнята. Не, тя не се е записала за участие в някое от многобройните готварски риалити предавания. Заедно със съпруга й - бившият капитан и треньор на "Левски" Елин Топузаков, откриха заведение в София. То е италиански тип и се намира в близост до дома на звездната