Велико Търново посреща Самарското знаме

https://www.24chasa.bg/region/article/6714355 www.24chasa.bg
От ляво на дясно - зам.-кметът проф.Георги Камарашев, главният редактор на "Янтра днес" Златина Димитрова и шефът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов представиха изложбата

Велико Търново ще посрещне Самарското знаме на Българското опълчение. Националната светиня ще бъде част от изложбата „Търново, Освобождението и възкресението на България“. Експозицията ще бъде подредена в Музей „Възраждане и Учредително събрание“, пред чиято сграда флагът ще бъде посрещна с военен ритуал на 16 февруари. То ще остане в Старата столица в продължение на седмица. През целия петъчен ден музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще работи със свободен вход.

Събитието е организирано от областния всекидневник „Янтра днес“, с подкрепата на Община В. Търново, Областна управа, Регионален исторически музей, Клуб „Традиция“ и др. Специален гост ще бъде посланикът на Руската федерация в България Негово превъзходителство Анатолий Макаров.

В експозицията ще бъдат показани и други ценни реликви и артефакти – байрякът на горнооряховските въстаници и знамето плакет, с което търновци посрещат главнокомандващия руската армия ген. Николай Николаевич на 25 юни 1877 г.. Регионалният исторически музей в Старата столица ще представи интересни и ценни снимки, оръжия, оригинални униформи на български опълченци и руски воини, както и други експонати, свързани с българското Освобождение.

Изложбата ще бъде съпътствана от младежка научна сесия, която ще бъде открита в 12,30 ч. на 16 февруари. Събитието ще се състои в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“.

Инициативат е повод 140-годишнината от Освобождението на България. Тя бе подкрепена от инициативен комитет от общественици. Сред тях са кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, редица водещи български историци, ректорът на НВУ „Васил Левски“ бриг. ген. Пламен Богданов и др.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Беше триъгълно и светеше с цветовете на дъгата "Исках извънземните да ме вземат с тях на друга планета." Това признава 69-годишният пенсионер Спиридон Андонов. Пенсионерът вижда чудноват летящ триъгълен обект през далечната 1969 г. в старозагорското село Сърнево, но оттогава гледката не излиза от ума му.

Хиляди граждани се включиха в традиционното празнично шествие в София по случай деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Участие взеха и много официални лица сред които президентът Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, кмета на София Йорданка Фандъкова и депутати.

Премиерът Бойко Борисов вкара виртуозен гол за отбора за ветераните на "Витоша", известен като "Бистишките тигри" и ги изведе на финала. Борисов наниза топката в мрежата на вратаря на "Лудогорец" Ангел Петричев, откривайки рвезултата. Бившият халф на ЦСКА Светослав Петров удвои аванса на тима от Бистрица.