Велико Търново посреща Самарското знаме

https://www.24chasa.bg/region/article/6714355 www.24chasa.bg
От ляво на дясно - зам.-кметът проф.Георги Камарашев, главният редактор на "Янтра днес" Златина Димитрова и шефът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов представиха изложбата

Велико Търново ще посрещне Самарското знаме на Българското опълчение. Националната светиня ще бъде част от изложбата „Търново, Освобождението и възкресението на България“. Експозицията ще бъде подредена в Музей „Възраждане и Учредително събрание“, пред чиято сграда флагът ще бъде посрещна с военен ритуал на 16 февруари. То ще остане в Старата столица в продължение на седмица. През целия петъчен ден музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще работи със свободен вход.

Събитието е организирано от областния всекидневник „Янтра днес“, с подкрепата на Община В. Търново, Областна управа, Регионален исторически музей, Клуб „Традиция“ и др. Специален гост ще бъде посланикът на Руската федерация в България Негово превъзходителство Анатолий Макаров.

В експозицията ще бъдат показани и други ценни реликви и артефакти – байрякът на горнооряховските въстаници и знамето плакет, с което търновци посрещат главнокомандващия руската армия ген. Николай Николаевич на 25 юни 1877 г.. Регионалният исторически музей в Старата столица ще представи интересни и ценни снимки, оръжия, оригинални униформи на български опълченци и руски воини, както и други експонати, свързани с българското Освобождение.

Изложбата ще бъде съпътствана от младежка научна сесия, която ще бъде открита в 12,30 ч. на 16 февруари. Събитието ще се състои в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“.

Инициативат е повод 140-годишнината от Освобождението на България. Тя бе подкрепена от инициативен комитет от общественици. Сред тях са кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, редица водещи български историци, ректорът на НВУ „Васил Левски“ бриг. ген. Пламен Богданов и др.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бербатов стана съсед на легендата Лили Иванова. Футболистът си е купил имот в същия блок, където такъв има и певицата. С нова два апартамента, оценявани на близо един милион лева, се обзавел Димитър Бербатов, показа проверка на "България Днес". Жилищата са с площ от по 107 квадрата, а към тях вървят и просторни гаражи.

Бившият транспортен министър Николай Василев се оказа много търсена личност, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо политикът бе под пара и не се отлепи от телефона си дори докато пресича софийските улици. Първо си чатеше с някого, след което проведе телефонен разговор. Едва затворил слушалката, се натъкна на познат,

На необичайна и радостна за окото гледка се натъкнаха столичани. Патрулка беше вдигнаха от "паяк" в центъра на града. И докато някои се радваха, че законът важи дори и за патрулките, други предположиха, че колата вероятно е аварирала и я откарват към