Тракийски храм на 2500 г. разкриват край Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6716157 www.24chasa.bg
Доц. Костадин Кисьов с една от знаменитите си находки край Чернозем - златен нагръдник.

Античният комплекс до с. Васил Левски е най-ранният селищен център, твърди доц. Костадин Кисьов

Мащабни разкопки на най-ранния тракийски селищен център у нас предприема т.г. пловдивският археолог доц. Костадин Кисьов. Обектът се намира край с. Васил Левски, Карловско и частично е проучен още през 1996 г. "Ще разкрием цялата площ на тракийския храм, който е от V в. преди Христа. Целият комплекс е с площ над 30 декара", поясни ученият. Издига се монументално строителство с големи каменни квадри, а сградите са били покрити с керемиди. Според специалисти паметникът е ценен, защото е рядкост да попаднеш на градежи от VІ-V в. пр. Христа. Има и част от улична настилка, направена с речни камъни, както и крепостна стена.

Досега в този селищен център са открити амфори и чернофигурна керамика. Те говорят за интензивни търговски връзки с гръцките полиси и производствени центрове на островите Тасос и Лесбос, коментира Кисьов.

Комплексът включва и цитадела с площ от над 3 декара. "Вътре в нея преди повече от 20 г. разкрихме част от храмова постройка, която е най-ранната откривана досега. Датира се от края на VІ и началото на V в. преди Христа", допълни Кисьов, който е директор на пловдивския археологически музей. По думите му наличните материали недвусмислено подсказват за търговски и политически връзки на тракийския владетел, управлявал района, с гръцките градове-държави. Според археолога този селищен център е може би първата столица на одрисите. Община Карлово възнамерява да превърне комплекса в туристически обект.

Кисьов възобновява разкопките и на още един мащабен обект - най-голямата могила у нас Малтепе. Тя се намира край с. Маноле. Там се очакват фамилни гробни съоръжения на тракийски аристократи, управлявали Филипопол през І - ІІ век.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята

Медицински изделия с различна цена. Уринаторни торбички и имуноглобулинови помпи на колосални цени Бинтът по каса е двойно по-скъп от този на свободния пазар. В списъка с медицински изделия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), цената за тубуларен бинт е 20,84 лв., а в аптеките същият може да се намери за 10 лв.