Самолет ръждясва в квартална градинка в Силистра (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6728368 www.24chasa.bg
Истински пътнически самолет повече от 30 години стои приземен до река Дунав СНИМКИ: Авторът

Истински пътнически самолет повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време машината е била учебна база за децата от Силистра, но преди 14 години парите за поддръжката й свършват. Днес самолетът все още е там, край реката, но сам. Хората от квартала обаче не искат тази грозна и тъжна гледка и търсят начин районът да бъде облагороден, а самолетът - ремонтиран и превърнат в сцена за таланти.

В далечната 1986 година от гражданската авиация подарили самолета на местната власт. Напълно оборудван той се оказал добър вариант за запълване свободното време на учениците.

Имало е работещи компютри за занимания на децата и оборудвана кабина, в която да усетят учениците какво е да бъдеш пилот на самолет.

Предоставен е бил на тогавашният център за научно и техническо творчество, парите обаче започват да не стигат и дейността на авиоцентъра е прекратена. С годините мястото запустява, самолетът ръждясва.

За да бъде въведен в експлоатация е нужно да бъдат ремонтирани ел.инсталацията и климатизацията, както и да отговаря на всички изисквания за пожарна безопасност.

Всеки ден живущите в района преминават покрай него и си спомнят, че някога там е имало живот. Мнозина са израснали и все още живеят в този квартал. За тях гледката е грозна и тъжна. Искат да променят нещата и се опасяват, да не дойде ден, който самолетът ще бъде нарязан за старо желязо.

След запитване до Общината става ясно, че на този етап пари за реновиране на самолета и зоната около него, няма.

Но пък липсата на финансиране не е в състояние да спре хората.

Група ентусиасти вече са направили проектно предложение и очакват да получат отговор за финансиране с което на първо време да облагородят градинката.

Планират поставянето на уреди за стрийт-фитнес, за детска площадка, за отдих.

По-младите си представят как стълбата към самолета може да се превърне в импровизирана сцена за таланти. Нов живот на самолета може да бъде даден и като бъде изрисуван с графити от млади художници.

От местния бизнес са обещали и безвъзмездна помощ, а хората от квартала – доброволен труд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона