Няма опасност от преливане на язовири в Търговищко

https://www.24chasa.bg/region/article/6754650 www.24chasa.bg

Няма опасност за населението от преливане на язовири в Търговищка област. Водата във всички водоеми се изпускат контролирано и няма място за тревоги, каза пред репортер на БТА областният управител Митко Стайков след обход в региона.

Двата търговищки язовира, които крият евентуална опасност - край селата Пресиян и Лиляк, се източват контролирано. Нивата им са около три метра под котата на преливника. По думите на Стайков, язовира на Пресиян се изпуска и от шахтите, за да се осигури място при нови валежи. Другият голям язовир край Търговище - "Поляница", също се източва през преливника, без това да застрашава населението и имоти в близост.

През последните дни има сериозно покачване на нивото на р. Врана. Причина за това, освен бързото снеготопене, е и изпускането на Вардунския язовир, каза областният управител. Той бе категоричен, че реката е наводнила мостчета в района на вилната зона край града, но става дума за незаконни съоръжения, поставени от собственици на имоти за тяхно улеснение.

"Настоявам за санкции спрямо нелоялни концесионери на язовири, които ползват водите и за селскостопански цели. Законите са еднакви за всички и трябва да се спазват", заяви Митко Стайков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

И на 74 години голямата Цветана Манева е в завидна форма, видя "България Днес". Играещата ролята на баба Злата в "Скъпи наследници" и на Цвета Андонова в "Под прикритие" актриса използва всеки свободен момент, за да свърши нещо полезно. Със спортни обувки и очила с дебели черни рамки, Манева бързаше за поредната си делова среща.

Рок легендата Милена яхна мощен чопър и оглуши столичнната улица "Раковска", видя "България Днес". Авангардната музикантка както винаги блестеше в класически хеви-метъл стил, окичена с тежки обеци, пиърсинги, дебели гривни и масивни кубинки. Любопитен детайл от визията на Милена бе закичената на раницта й плюшена играча, подмятана от вятъра,

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност ДМетеорологияУ. Има 13-годишен опит като синоптик във Военновъздушните сили. "България Днес" разговаря с него за времето по абитуриентските балове,