Прокуратурата: Телефонните измами остават проблем за полицията в Търговище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775988 www.24chasa.bg
Повечето от телефонните измамници в област Търговище остават неразкрити и не стигат до сградата на Темида. СНИМКА: Ваньо Стоилов

През 2017 год. в област Търговище са били регистрирани 53 измами, от които са разкрити едва 10. Незадоволителните резултати в работата по тези престъпления се дължат основно на телефонните измами - един от нерешените проблеми в работата на Областната дирекция на МВР. Това се казва в отчета на окръжния прокурор на Търговище Драгомир Сяров за работата на прокуратурата през миналата година.

Броят на телефонните измами през 2017 г. е 38 срещу 27 през 2016 г. Данните показват, че само през миналата година телефонните измамници са успели да вземат от потърпевшите в областта 123 305 лева и над 500 грама злато. Извършителите на тези измами са надхитрили 32 жени. Във възрастовата граница най-лесната мишена на телефонните измамници се оказват хората над 80-годишна възраст, които са били убедени, че помагат на МВР.

Обяснението за този проблем е в изключителното многообразие на начините за извършването на измамите, както и в изобретателността на извършителите. В повечето случаи се установяват само помагачите, тъй наречените "мулета", срещу които се повдигат обвинения, пише в прес съобщение на Аперлативната прокуратура във Варна за отчета в Търговище, разпространено днес.

В същото време расте броят на бързите производства в съдебния район. От общо 1800 производства 335 са били разследвани като бързи, увеличението в това отношение за 1 години е 45 процента.

Увеличение, според отчетния доклад, има и във внесените в съда и решени дела. През 2017 г. са осъдени и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт 553 лица.

Най-висок дял в новообразуваните досъдебни производства през миналата година заемат общоопасните престъпления - 504 производства, или 38 на сто.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На съд в Испания заради трафик на дрога е изправен БГ националист, воювал по негови признания срещу албанците в Косово и украинската армия в Крим, показа проверка на "България Днес". За шокиращата развръзка в живота на рейнджъра и шеф на паравоенната организация "Православна зора" Живко Иванов се разбра по случайност след дело в Пазарджик.

Коне се разхождаха необезпокоявано пред ВИП терминала на Летище София тази сутрин. Животните посрещаха и изпращаха пътниците докато спокойно пасяха трева на островчето пред входа за

Луксозна килия чака убиеца на журналистката Виктория Маринова - Северин Красимиров! Следственият арест в Русе е ремонтиран преди 1-2 години, има нужната жилищна площ и самостоятелен санитарен възел, увериха от пресцентъра на правосъдното министерство. В сравнение с обикновените килии из страната това звучи направо като ВИП стая в петзвезден хотел,