Прокуратурата: Телефонните измами остават проблем за полицията в Търговище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775988 www.24chasa.bg
Повечето от телефонните измамници в област Търговище остават неразкрити и не стигат до сградата на Темида. СНИМКА: Ваньо Стоилов

През 2017 год. в област Търговище са били регистрирани 53 измами, от които са разкрити едва 10. Незадоволителните резултати в работата по тези престъпления се дължат основно на телефонните измами - един от нерешените проблеми в работата на Областната дирекция на МВР. Това се казва в отчета на окръжния прокурор на Търговище Драгомир Сяров за работата на прокуратурата през миналата година.

Броят на телефонните измами през 2017 г. е 38 срещу 27 през 2016 г. Данните показват, че само през миналата година телефонните измамници са успели да вземат от потърпевшите в областта 123 305 лева и над 500 грама злато. Извършителите на тези измами са надхитрили 32 жени. Във възрастовата граница най-лесната мишена на телефонните измамници се оказват хората над 80-годишна възраст, които са били убедени, че помагат на МВР.

Обяснението за този проблем е в изключителното многообразие на начините за извършването на измамите, както и в изобретателността на извършителите. В повечето случаи се установяват само помагачите, тъй наречените "мулета", срещу които се повдигат обвинения, пише в прес съобщение на Аперлативната прокуратура във Варна за отчета в Търговище, разпространено днес.

В същото време расте броят на бързите производства в съдебния район. От общо 1800 производства 335 са били разследвани като бързи, увеличението в това отношение за 1 години е 45 процента.

Увеличение, според отчетния доклад, има и във внесените в съда и решени дела. През 2017 г. са осъдени и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт 553 лица.

Най-висок дял в новообразуваните досъдебни производства през миналата година заемат общоопасните престъпления - 504 производства, или 38 на сто.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,

Актьорът от трупата на Народния театър Дарин Ангелов се разхожда сънен, разгърден, брадясал и със рошава коса из центъра на София, видя "България Днес". Артистът, който пред време скочи от сцената, за да спаси зрител от първия ред, който си бе глътнал езика, явно не се притеснява за прическата си, която гримьорите от театъра така или иначе ще