Прокуратурата: Телефонните измами остават проблем за полицията в Търговище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775988 www.24chasa.bg
Повечето от телефонните измамници в област Търговище остават неразкрити и не стигат до сградата на Темида. СНИМКА: Ваньо Стоилов

През 2017 год. в област Търговище са били регистрирани 53 измами, от които са разкрити едва 10. Незадоволителните резултати в работата по тези престъпления се дължат основно на телефонните измами - един от нерешените проблеми в работата на Областната дирекция на МВР. Това се казва в отчета на окръжния прокурор на Търговище Драгомир Сяров за работата на прокуратурата през миналата година.

Броят на телефонните измами през 2017 г. е 38 срещу 27 през 2016 г. Данните показват, че само през миналата година телефонните измамници са успели да вземат от потърпевшите в областта 123 305 лева и над 500 грама злато. Извършителите на тези измами са надхитрили 32 жени. Във възрастовата граница най-лесната мишена на телефонните измамници се оказват хората над 80-годишна възраст, които са били убедени, че помагат на МВР.

Обяснението за този проблем е в изключителното многообразие на начините за извършването на измамите, както и в изобретателността на извършителите. В повечето случаи се установяват само помагачите, тъй наречените "мулета", срещу които се повдигат обвинения, пише в прес съобщение на Аперлативната прокуратура във Варна за отчета в Търговище, разпространено днес.

В същото време расте броят на бързите производства в съдебния район. От общо 1800 производства 335 са били разследвани като бързи, увеличението в това отношение за 1 години е 45 процента.

Увеличение, според отчетния доклад, има и във внесените в съда и решени дела. През 2017 г. са осъдени и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт 553 лица.

Най-висок дял в новообразуваните досъдебни производства през миналата година заемат общоопасните престъпления - 504 производства, или 38 на сто.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жорди Гомес вече официално не е футболист на "Левски". Халфът и "сините" се разделиха по взаимно съгласие и той ще продължи кариерата си в "Омония" (Никозия). Испанецът се появи на "Герена" вчера преди тренировката на тима, видя "България Днес". Той влезе в съблекалнята и си взе довиждане със съотборниците си.

Бившият национал Велизар Димитров стана строител! Главният скаут на ЦСКА-София навлиза в бизнеса с недвижими имоти. Димитров е създал фирма за строителство в София, където ще вложи част от парите, спечелени по време на футболната му кариера. Има си и съдружник. Това е шефът на федерацията по снукър Олег Велинов.

Нова телевизия спира предаването на Милен Цветков. Новината бе обявена в прессъобщение за акцентите в есенния тв сезон. Причините не се посочват. В късния часови пояс, на мястото на "Часът на Милен Цветков", телевизията ще продължи излъчването на забавно съдържание, филми и сериали, съобразно предпочитанията на зрителите,