Лазерна камера хвана 60 нарушители на скоростта за 3 часа в Търговище

https://www.24chasa.bg/region/article/6789759 www.24chasa.bg
СНИМКА: 24 часа/архив

Антирадари не ловят новото устройство, то засича от 600 метра разстояние и през нощта

60 нарушения на скоростта хвана новата лазерна камера на полицията в Търговище, която била монтирана за 3 часа вчера в четвъртък на улица "Цар Освободител" в града, съобщиха днес от пресцентъра на областната дирекция на МВР. От там припомнят, че от 12 март т.г. на територията на всички областни дирекции на МВР в страната работят 28 нови системи за контрол на скоростта.

Най-често катаджиите засичали шофьори, които превишили максимално допустимата скорост в участъка с от 11 до 21 км/час. Намерил се и истински джигит, който преминал край камерата с 52 км/час над разрешеното.

Новите камери работят самостоятелно и със собствени батерии. Те могат да установят по няколко нарушения, извършвани от различни автомобили, едновременно. Функционалността им позволява да се следи за скоростта в двете посоки на движение.

Работата с новата преносима лазерна камерана тринога е напълно автоматизирана, посняват още от полицията в Търговище. Полицейските служители единствено избират мястото за контрол на скоростта, разполагат устройството и му задават настройките - разстояние на снимане и допустимата за участъка скорост. След това системата извършва всичко останало напълно автоматично, без никакво участие на служител. След края на работата данните се предават автоматично в Централната база данни на МВР посредством онлайн връзка.

Устройството засича скоростта от 600 метра с помощта на лазерен лъч. То не излъчва сигнал и не се улавя от обикновените антирадари, които улавят радиовълни. Предимството му е, че автоматично разпознава номерата на автомобилите и обработва данните за техните собственици. Може да снима и в тъмната част на денонощието.

В област Търговище с подвижната камера за контрол на скоростните режими вече се работи регулярно по пътищата от републиканската и общинска пътна мрежа, предупреждават от тамошната "Пътна полиция".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" смени треньора и на "Герена" има нови методи за подготовка. Един от тях изглежда революционен поне за отборите в София. "Сините" вече тренират на пясък. Или поне тези от играчите, които се възстановяват от различни травми. На паркинга пред съблекалните на "Герена" в специално оградено място бе насипано сериозно количество пясък.

Тази година ще се проведе XXVI-тото издание на уникалния по рода си международен фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство "Пирин Фолк" Сандански. За втора поредна година курортният ни град ще посрещне и участници в конкурса за деца – "Детски Пирин Фолк". На 24 август в Летния театър 20 деца на възраст между 8 и 15 години от

Николай Грозев е роден на 25 юли 1960 г. Средното си образование е завършил в ТМТ "Н.Е. Жуковски" в Сливен, а висшето - в Институт за учители специалисти, отново в областния град. От 1984 до 1990 г. работи като автоинструктор към СБА - Нова Загора. След това в продължение на 17 години е управител в частен бизнес.