КЕВР на самоиздръжка означава регулаторът да има 8,9 млн. лв. повече

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801481 www.24chasa.bg
КЕВР да се самоиздържа, поискаха работодателите.

Комисията за енергийно и водно регулиране да мине на самоиздържа - това предложение внесоха работодателските организации с писмо до енергийната комисия на парламента. Предложението бе подкрепено от председателя на комисията Делян Добрев и от зам.-председателя Таско Ерменков.

В момента издръжката на регулаторния орган в енергетиката се записва в бюджета на държавата. За 2018 г. сумата е малко над 5,5 млн. лв. В замяна на това приходите, които ще събере КЕВР, са 14,74 млн. лв.

В същото време в комисията има текучество заради ниските заплати на експертите, които отиват на работа в енергийните компании. Приемането на промяна в закона, която да позволи КЕВР да се самоиздържа, ще позволи приходите да остават в регулатора, а да не отиват в бюджета.

Това ще даде възможност на комисията да увеличи заплатите на експертите, да назначи нови. С промените в Закона за енергетиката на нея се възлага да контролира за манипулации и измами на свободния пазар на електроенергия, което означава изграждане на стабилно звено.

У нас на самоиздръжка доскоро беше само БНБ. От 1 януари след промени в закона това се приложи и към Комисията за финансов надзор. Това позволи там да има и по-високи заплати - през февруари бе съобщено, че на членовете на КФН те са между 11 000 и 15 хил. лв.

Добрев заяви, че КФН не е добър пример, възнагражденията в КЕВР все пак ще се контролират от парламента. Ако приходите на енергийния регулатор надхвърлят разходите, разликата да не се връща в бюджета, а да отива във фонда “Сигурност на електроенергийната система”, предлага Добрев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Детският радиохор на БНР и родителите на децата протестират пред сградата на обществената медия. Недоволството им е породено от пенсионирането на диригента Венеция Караманова. снимки: Юлиян Савчев                                                                                                                                              

Младият нападател на "Левски" Илия Димитров е роден на 10 юли 1996 г. в Дупница. Започва да тренира в школата на "сините" още като малък и минава през всички юношески формации на клуба. Дебютира за мъжкия отбор на 3 ноември 2013 г. при победата с 4:1 срещу "Пирин" (Гоце Делчев). След това е преотстъпван последователно на "Нефтохимик",

Бившата половинка на нападателя на "Валенсия" Симоне Дзадза - Киара Биази, е по-освободена от всякога. Красивата италианка показа снимките от последната си фотосесия. На някои от кадрите тя е полугола, като закрива гърдите единствено с косата си. На други е облечена в секси бански костюми. Мнозина от последователите на Киара в социалните мрежи