КЕВР на самоиздръжка означава регулаторът да има 8,9 млн. лв. повече

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801481 www.24chasa.bg
КЕВР да се самоиздържа, поискаха работодателите.

Комисията за енергийно и водно регулиране да мине на самоиздържа - това предложение внесоха работодателските организации с писмо до енергийната комисия на парламента. Предложението бе подкрепено от председателя на комисията Делян Добрев и от зам.-председателя Таско Ерменков.

В момента издръжката на регулаторния орган в енергетиката се записва в бюджета на държавата. За 2018 г. сумата е малко над 5,5 млн. лв. В замяна на това приходите, които ще събере КЕВР, са 14,74 млн. лв.

В същото време в комисията има текучество заради ниските заплати на експертите, които отиват на работа в енергийните компании. Приемането на промяна в закона, която да позволи КЕВР да се самоиздържа, ще позволи приходите да остават в регулатора, а да не отиват в бюджета.

Това ще даде възможност на комисията да увеличи заплатите на експертите, да назначи нови. С промените в Закона за енергетиката на нея се възлага да контролира за манипулации и измами на свободния пазар на електроенергия, което означава изграждане на стабилно звено.

У нас на самоиздръжка доскоро беше само БНБ. От 1 януари след промени в закона това се приложи и към Комисията за финансов надзор. Това позволи там да има и по-високи заплати - през февруари бе съобщено, че на членовете на КФН те са между 11 000 и 15 хил. лв.

Добрев заяви, че КФН не е добър пример, възнагражденията в КЕВР все пак ще се контролират от парламента. Ако приходите на енергийния регулатор надхвърлят разходите, разликата да не се връща в бюджета, а да отива във фонда “Сигурност на електроенергийната система”, предлага Добрев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-запалените рибари от София използваха ниските температури за леден риболов на езерото в

Красивата Калина най-вероятно е убита с техника от каратето, предполагат разследващите. Тялото на 25-годишното момиче бе открито в столичния кв. "Банишора" в сряда вечерта, а заподозрян за бруталното престъпление е приятелят на Кали, 23-годишният Васил Василев. Преди време той тренирал киокушин и дори се похвалил с тапия във фейсбук,

Руска легенда води нашите, 15 национални отбора кръстосват кукички Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България за световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26 и 27 януари у нас. Домакин е град Батак, а състезателите ще ловят на язовир "Широка поляна".