КЕВР на самоиздръжка означава регулаторът да има 8,9 млн. лв. повече

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801481 www.24chasa.bg
КЕВР да се самоиздържа, поискаха работодателите.

Комисията за енергийно и водно регулиране да мине на самоиздържа - това предложение внесоха работодателските организации с писмо до енергийната комисия на парламента. Предложението бе подкрепено от председателя на комисията Делян Добрев и от зам.-председателя Таско Ерменков.

В момента издръжката на регулаторния орган в енергетиката се записва в бюджета на държавата. За 2018 г. сумата е малко над 5,5 млн. лв. В замяна на това приходите, които ще събере КЕВР, са 14,74 млн. лв.

В същото време в комисията има текучество заради ниските заплати на експертите, които отиват на работа в енергийните компании. Приемането на промяна в закона, която да позволи КЕВР да се самоиздържа, ще позволи приходите да остават в регулатора, а да не отиват в бюджета.

Това ще даде възможност на комисията да увеличи заплатите на експертите, да назначи нови. С промените в Закона за енергетиката на нея се възлага да контролира за манипулации и измами на свободния пазар на електроенергия, което означава изграждане на стабилно звено.

У нас на самоиздръжка доскоро беше само БНБ. От 1 януари след промени в закона това се приложи и към Комисията за финансов надзор. Това позволи там да има и по-високи заплати - през февруари бе съобщено, че на членовете на КФН те са между 11 000 и 15 хил. лв.

Добрев заяви, че КФН не е добър пример, възнагражденията в КЕВР все пак ще се контролират от парламента. Ако приходите на енергийния регулатор надхвърлят разходите, разликата да не се връща в бюджета, а да отива във фонда “Сигурност на електроенергийната система”, предлага Добрев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекламен бос се оказа част от бандата на Евлоги Станоев - Голямата Бирма, показа проверка на "България Днес". За момента името на Любомир Иванов не е обявявано официално от разследващите като част от мащабната схема на Станоев за производство и търговия с нелегални цигари. Информация за дейността му има еднствено в сайта на Интерпол,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Благодарна съм, че си партнирам с него в "Откраднат живот" КОЯ Е ТЯ Неда Спасова е родена на 19 февруари 1992 г. във Враца. През 2014 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Маргарита Младенова. От началото на 2018 г. е част от трупата на Театър "София".