КЕВР на самоиздръжка означава регулаторът да има 8,9 млн. лв. повече

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801481 www.24chasa.bg
КЕВР да се самоиздържа, поискаха работодателите.

Комисията за енергийно и водно регулиране да мине на самоиздържа - това предложение внесоха работодателските организации с писмо до енергийната комисия на парламента. Предложението бе подкрепено от председателя на комисията Делян Добрев и от зам.-председателя Таско Ерменков.

В момента издръжката на регулаторния орган в енергетиката се записва в бюджета на държавата. За 2018 г. сумата е малко над 5,5 млн. лв. В замяна на това приходите, които ще събере КЕВР, са 14,74 млн. лв.

В същото време в комисията има текучество заради ниските заплати на експертите, които отиват на работа в енергийните компании. Приемането на промяна в закона, която да позволи КЕВР да се самоиздържа, ще позволи приходите да остават в регулатора, а да не отиват в бюджета.

Това ще даде възможност на комисията да увеличи заплатите на експертите, да назначи нови. С промените в Закона за енергетиката на нея се възлага да контролира за манипулации и измами на свободния пазар на електроенергия, което означава изграждане на стабилно звено.

У нас на самоиздръжка доскоро беше само БНБ. От 1 януари след промени в закона това се приложи и към Комисията за финансов надзор. Това позволи там да има и по-високи заплати - през февруари бе съобщено, че на членовете на КФН те са между 11 000 и 15 хил. лв.

Добрев заяви, че КФН не е добър пример, възнагражденията в КЕВР все пак ще се контролират от парламента. Ако приходите на енергийния регулатор надхвърлят разходите, разликата да не се връща в бюджета, а да отива във фонда “Сигурност на електроенергийната система”, предлага Добрев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Арестуваните пишман обирджии се издали преди две седмици Крадец и ортакът му, който е наркодилър, са двама от задържаните при акция край банкомат в центъра на София, научи "България Днес". Третият им съучастник е с чисто криминално досие до момента. Стойне С. се смята за инициатор на схемата. 40-годишният мъж е засичан и преди за кражба от банкови

Кристиано Роналдо ще стане баща за пети път! Половинката на звездата на Португалия - Джорджина Родригес, призна, че отново е бременна. Слуховете за това тръгнаха през уикенда. Тогава тя се появи с впит по нея тоалет на модно събитие, а коремчето й беше очертано. "Аз съм във втория месец и половина - призна половинката на Кристиано пред испанското

Днес е международният ден на