eu2018bg

Зелени инициативи, конференция и лого от цветя за Българското председателство в Габровско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6813370 www.24chasa.bg

Тазгодишното мото на карнавала

в столицата на смеха е

“Габрово – мой малък Брюксел”

“Габрово - мой малък Брюксел” е тазгодишното мото на карнавала в столицата на смеха - Габрово, който ще се проведе на 19 май. Винаги в крак с времето, дори и малко по-напред, габровци са погледнали с усмивка и намигване не само към себе си, българската политика и ежедневните ни проблеми, но и към европредседателството, европейските политики, културната програма и различните европейски държави и техните традиции.

Възстановеният с европейски средства парк “Маркотея” дава възможности за спорт и игри на открито. СНИМКА: Община Габрово

Около 3000 ще

са участниците

в дефилето

по време на най-стария и грандиозен карнавал в България, а ако имате чувство за хумор и сръчни ръце, до 15 април можете да подадете заявка за участие в шествието със своя карнавална картина. От общината са предвидили щедри възнаграждения за най-находчивите и оригинални идеи.

Програма “Култура” на община Габрово е друга инициатива, с която градът се гордее. За осма поредна година общината отделя част от бюджета си, за да подкрепя и стимулира развитието на качествени, оригинални и новаторски културни инициативи и продукти.

Приоритет на програмата за 2018 г. са прояви, които дават видимост и са с принос към значимите за страната и общината събития: включването на Габрово в иновативния проект на ЮНЕСКО “Творчески градове”, Българското председателство на Съвета на ЕС, Европейската година на културното наследство.

На 26 и 27 юни Габрово ще бъде домакин на конференция на общинската мрежа за енергийна ефективност

“ЕкоЕнергия”

с фокус върху

развитието на

интелигентните

градове

и общности. Събитието, част от официалния календар на Българското председателство, е на тема “Енергийната ефективност като инструмент за ускорено развитие на българските общини”.

Сред основните акценти е представяне на връзките между различните равнища на управление за обновяване на публичния сграден фонд, общинското енергийно планиране и технологичните иновации в области като сградната автоматизация и системите за улично осветление.

В рамките на форума ще бъдат разгледани възможностите и очакванията на местното самоуправление в изпълнението на националните политики, както и насърчителните мерки за интегрирано градско развитие, основано на ресурсната ефективност.

“Код зелено” е събитието, с което Габрово ще отбележи края на шестте месеца Българско председателство на Съвета на ЕС. На 30 юни във възстановения с европейски средства градски парк “Маркотея” множество зелени инициативи ще приканят младите хора на Габрово да потърсят свежи идеи за щастливо лято на открито.

Йога в парка,

артработилници,

зелена класна

стая

с вдъхновяващите истории на успелите млади хора, както и занимателни еко игри за малки и големи са заложени в програмата. Код “Зелено” е събитие, което ще се случи благодарение на доброволческо участие, с послание в един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС - Бъдещето на Европа и младите хора.

И в Трявна са в готовност за изпълнение на своя проект

“Цветовете на

Българското

председателство”

През май ще бъде изградено цветно лого на Българското председателство в зелена площ до административната сграда на общината. Логото ще бъде направено от зелена копривка, бяла и червена бегония. То ще заеме площ от 16 кв. м и ще бъде открито по време на Деня на председателството в Трявна. Младите хора от общината и всички присъстващи на събитието ще имат възможност собственоръчно да засадят растения в обособена алея в близост до логото.

Предвижда се в рамките на проекта да бъде организирана забавна и иновативна информационна кампания сред ученици от Трявна, ще се проведат и игри на открито, насочени към ЕС и Европредседателството. Партньор по проекта на община Трявна е център “Промяната е в теб”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорите от сериала "София ден и нощ" Митко и Коки страдат за изминалите звездни актьорски мигове, разбра "България Днес". Двамата мъжаги бяха засечени в столично заведение, където разговаряха и си припомняха за добрите стари времена, когато славата ги връхлетя покрай играта им в хитовия сериал и не можеха да се отърват от луди фенки.

Ръководството на "Левски" има намерение да глоби нападателя Жерсон Кабрал. Прчината е глупавият червен картон, който футболистът си изкара при загубата с 0:1 от "Черно море". След нея "сините" се смъкнаха на трето място в класирането на Първа лига. Той остави отбора си с 10 човека в 68-ата минута. Това стана,

Жители на столичният квартал Св. Троица запретнаха ръкави и използваха едни от последните слънчеви дни за да облагородят градинката пред кооперацията си. За да я запазят от евентуални посегателства съкооператорите са сложили и кашпи пред новата декоративна