eu2018bg

Зелени инициативи, конференция и лого от цветя за Българското председателство в Габровско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6813370 www.24chasa.bg

Тазгодишното мото на карнавала

в столицата на смеха е

“Габрово – мой малък Брюксел”

“Габрово - мой малък Брюксел” е тазгодишното мото на карнавала в столицата на смеха - Габрово, който ще се проведе на 19 май. Винаги в крак с времето, дори и малко по-напред, габровци са погледнали с усмивка и намигване не само към себе си, българската политика и ежедневните ни проблеми, но и към европредседателството, европейските политики, културната програма и различните европейски държави и техните традиции.

Възстановеният с европейски средства парк “Маркотея” дава възможности за спорт и игри на открито. СНИМКА: Община Габрово

Около 3000 ще

са участниците

в дефилето

по време на най-стария и грандиозен карнавал в България, а ако имате чувство за хумор и сръчни ръце, до 15 април можете да подадете заявка за участие в шествието със своя карнавална картина. От общината са предвидили щедри възнаграждения за най-находчивите и оригинални идеи.

Програма “Култура” на община Габрово е друга инициатива, с която градът се гордее. За осма поредна година общината отделя част от бюджета си, за да подкрепя и стимулира развитието на качествени, оригинални и новаторски културни инициативи и продукти.

Приоритет на програмата за 2018 г. са прояви, които дават видимост и са с принос към значимите за страната и общината събития: включването на Габрово в иновативния проект на ЮНЕСКО “Творчески градове”, Българското председателство на Съвета на ЕС, Европейската година на културното наследство.

На 26 и 27 юни Габрово ще бъде домакин на конференция на общинската мрежа за енергийна ефективност

“ЕкоЕнергия”

с фокус върху

развитието на

интелигентните

градове

и общности. Събитието, част от официалния календар на Българското председателство, е на тема “Енергийната ефективност като инструмент за ускорено развитие на българските общини”.

Сред основните акценти е представяне на връзките между различните равнища на управление за обновяване на публичния сграден фонд, общинското енергийно планиране и технологичните иновации в области като сградната автоматизация и системите за улично осветление.

В рамките на форума ще бъдат разгледани възможностите и очакванията на местното самоуправление в изпълнението на националните политики, както и насърчителните мерки за интегрирано градско развитие, основано на ресурсната ефективност.

“Код зелено” е събитието, с което Габрово ще отбележи края на шестте месеца Българско председателство на Съвета на ЕС. На 30 юни във възстановения с европейски средства градски парк “Маркотея” множество зелени инициативи ще приканят младите хора на Габрово да потърсят свежи идеи за щастливо лято на открито.

Йога в парка,

артработилници,

зелена класна

стая

с вдъхновяващите истории на успелите млади хора, както и занимателни еко игри за малки и големи са заложени в програмата. Код “Зелено” е събитие, което ще се случи благодарение на доброволческо участие, с послание в един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС - Бъдещето на Европа и младите хора.

И в Трявна са в готовност за изпълнение на своя проект

“Цветовете на

Българското

председателство”

През май ще бъде изградено цветно лого на Българското председателство в зелена площ до административната сграда на общината. Логото ще бъде направено от зелена копривка, бяла и червена бегония. То ще заеме площ от 16 кв. м и ще бъде открито по време на Деня на председателството в Трявна. Младите хора от общината и всички присъстващи на събитието ще имат възможност собственоръчно да засадят растения в обособена алея в близост до логото.

Предвижда се в рамките на проекта да бъде организирана забавна и иновативна информационна кампания сред ученици от Трявна, ще се проведат и игри на открито, насочени към ЕС и Европредседателството. Партньор по проекта на община Трявна е център “Промяната е в теб”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.