Гневни пенсионери спряха строеж на детска площадка в Пловдив, искали паркинг

https://www.24chasa.bg/region/article/6820211 www.24chasa.bg
Кметът Георги Стаменов се опита да обясни на протестиращите, че има подписка с искане за детски площадка. Снимки: Авторът

Кметът на района си тръгна и замрази изграждането

Войнствени пенсионери не позволиха да бъде направена първа копка на нова детска площадка на ул. "Кап. Райчо" 44 в центъра на Пловдив. Те влязоха в разпра с кмета на района Георги Стаменов и в продължение на половин час викаха срещу него. "Не искаме детска площадка, нашите деца пораснаха. Искаме паркинг", крещяха в хор те.

"Как ще се паркира тук, къде ще играят децата. Има подписка на 200 родители, които желаят люлки", опита се да им обясни Стаменов. На метри от терена  има стари катерушки, които са опасни и трябва да се премахнат. "Ама то и на новата площадка могат да паднат децата и да си счупят ръка или крак", нареждаше мъж. Светла Маслинкова, една от протестиращите, обясни, че имала 5-има внуци. "Не съм против площадката, но къде хората от блока ще паркират", питаше тя. Станко Стоянов също настояваше за паркинг.

В остър конфликт с протестиращите влезе общинският съветник Вихър Захов. Проф. Йордан Вълков се закани да го даде под съд.

Разправията в един момент толкова се разрази, че не се чуваше кой какво говори. "Събрахме се за първа копка, а група възрастни не позволяват", обясни Захов. Кметът на "Централен" Георги Стаменов беше категоричен, че площадката ще бъде изградена точно на това място. Той обясни, че гражданите са на различно мнение. Едни искат паркинг, а други - място за игра. "Ще има хубава, съвременна площадка. Децата трябва да играят на воля, да викат и да лудуват. Да, местата за паркиране не стигат, но гледаме да решаваме и този проблем. Даваме превес обаче на младите хора и на подрастващите", каза Стаменов. По думите му площадката ще има пясъчник, люлки, клатушка и пързалка. Тя  ще е 100 кв. метра и ще струва 60 000 лева.

От кметството се опитват да изопачат протеста ни, като твърдят, че сме мразили децата. Това не е вярно, обясниха протестиращите.

В един момент Стаменов толкова се ядоса, че си тръгна, без да направи първа копка. По-късно обясни, че проектът се замразява, докато не се разберат съседите.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малчуганите рисуваха със Здрава Каменова и Ники Желев Кой не знае Гошо, кой не е слушал за него? Малкото страхливо вълче, което придобива все по-голяма популярност, преди ден зарадва децата, дошли в Младежкия театър в рамките на Международния литературен фестивал, който се проведе през уикенда. Заедно със симпатичния Гошо на сцената се появиха

4,5 г амфети на дози в дома на Петър Рачков Разследват брата на известния комик за разпространение на наркотици Четири пакетчета, пълни с равно количество амфетамини, открити в дома на Петър Рачков, го заковават по обвинението за държане на наркотици. Заради дрогата, открита в дома му, той отново попада в бургаския арест, този път сам.

Нова порция корумпирани служители в ДАИ разкриха вчера при съвместна акция от специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС. Операцията стартира в ранни зори. Ръководените от шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев маскирани агенти започват с арест на служителите, контролиращи трафика на изхода на Благоевград в посока София.