Гневни пенсионери спряха строеж на детска площадка в Пловдив, искали паркинг

https://www.24chasa.bg/region/article/6820211 www.24chasa.bg
Кметът Георги Стаменов се опита да обясни на протестиращите, че има подписка с искане за детски площадка. Снимки: Авторът

Кметът на района си тръгна и замрази изграждането

Войнствени пенсионери не позволиха да бъде направена първа копка на нова детска площадка на ул. "Кап. Райчо" 44 в центъра на Пловдив. Те влязоха в разпра с кмета на района Георги Стаменов и в продължение на половин час викаха срещу него. "Не искаме детска площадка, нашите деца пораснаха. Искаме паркинг", крещяха в хор те.

"Как ще се паркира тук, къде ще играят децата. Има подписка на 200 родители, които желаят люлки", опита се да им обясни Стаменов. На метри от терена  има стари катерушки, които са опасни и трябва да се премахнат. "Ама то и на новата площадка могат да паднат децата и да си счупят ръка или крак", нареждаше мъж. Светла Маслинкова, една от протестиращите, обясни, че имала 5-има внуци. "Не съм против площадката, но къде хората от блока ще паркират", питаше тя. Станко Стоянов също настояваше за паркинг.

В остър конфликт с протестиращите влезе общинският съветник Вихър Захов. Проф. Йордан Вълков се закани да го даде под съд.

Разправията в един момент толкова се разрази, че не се чуваше кой какво говори. "Събрахме се за първа копка, а група възрастни не позволяват", обясни Захов. Кметът на "Централен" Георги Стаменов беше категоричен, че площадката ще бъде изградена точно на това място. Той обясни, че гражданите са на различно мнение. Едни искат паркинг, а други - място за игра. "Ще има хубава, съвременна площадка. Децата трябва да играят на воля, да викат и да лудуват. Да, местата за паркиране не стигат, но гледаме да решаваме и този проблем. Даваме превес обаче на младите хора и на подрастващите", каза Стаменов. По думите му площадката ще има пясъчник, люлки, клатушка и пързалка. Тя  ще е 100 кв. метра и ще струва 60 000 лева.

От кметството се опитват да изопачат протеста ни, като твърдят, че сме мразили децата. Това не е вярно, обясниха протестиращите.

В един момент Стаменов толкова се ядоса, че си тръгна, без да направи първа копка. По-късно обясни, че проектът се замразява, докато не се разберат съседите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от