Драстично режат акушерогинекологични и хирургични легла в Търновско

https://www.24chasa.bg/region/article/6833860 www.24chasa.bg
Д-р Евгения Недева - шеф на РЗИ - Велико Търново СНИМКА: Дима Максимова

Съкращават почти наполовина леглата на акушеро-гинекологичните отделения в Търновско според предложения за обсъждане проект за национална здравна карта. Заложени са едва 48 в областта при 70 легла в момента в двете работещи АГО във Велико Търново и Горна Оряховица и онкогинекологията в Комплексния онкологичен център. Още по-драстична е разликата спрямо приетата Областна здравна карта. Там е заложена нужда от общо 105 легла за десетте общини, обясняват специалистите.

Общо 1044 легла за активно лечение е предложила комисията по изработване на областна здравна карта. В предложения за обсъждане национален документ обаче са одобрени 880 интензивни, трапевтични, хирургични, педиатрични и акушерогинекологични болнични легла. Освен в АГО, чувствително намаление има и при хирургиите. Спрямо изчислената нужда от 96, ще има само 80 места за лечение.Затова пък над два пъти са увеличени леглата за продължително лечение и палеативни грижи - 147 спрямо заложените 69.

"Имаме един месец да изпратим становище. Предстоят разговори с областния управител и Лекарския съюз дали този проект отговаря на нуждите на населението. В момента правим анализи, но със сигурност ще настояваме за повече легла в акушерогинекологичните отделения, тъй като населението на Велико Търново се увеличава и раждаемостта бележи рекордни стойности за последните 25 години - имаме траен тренд за над 1000 бебета годишно", каза дректорът на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева.

В областта има недостиг на общопрактикуващи лекари. В момента за първичната здравна помощ на търновци се грижат 144 джипита, а необходимите са 161.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,

Десет години след разстрела на футболния бос Николай Попов-Мартеницата свидетел хвърля светлина върху екзекуцията му. Босът на "Локо" (Пловдив) е покосен от три куршума навръх 1 март 2005 г. Ченгетата работят по три версии за покушението - дългове, даден голям заем на известен подземен бос и наркотрафик или контрабанда.