Драстично режат акушерогинекологични и хирургични легла в Търновско

https://www.24chasa.bg/region/article/6833860 www.24chasa.bg
Д-р Евгения Недева - шеф на РЗИ - Велико Търново СНИМКА: Дима Максимова

Съкращават почти наполовина леглата на акушеро-гинекологичните отделения в Търновско според предложения за обсъждане проект за национална здравна карта. Заложени са едва 48 в областта при 70 легла в момента в двете работещи АГО във Велико Търново и Горна Оряховица и онкогинекологията в Комплексния онкологичен център. Още по-драстична е разликата спрямо приетата Областна здравна карта. Там е заложена нужда от общо 105 легла за десетте общини, обясняват специалистите.

Общо 1044 легла за активно лечение е предложила комисията по изработване на областна здравна карта. В предложения за обсъждане национален документ обаче са одобрени 880 интензивни, трапевтични, хирургични, педиатрични и акушерогинекологични болнични легла. Освен в АГО, чувствително намаление има и при хирургиите. Спрямо изчислената нужда от 96, ще има само 80 места за лечение.Затова пък над два пъти са увеличени леглата за продължително лечение и палеативни грижи - 147 спрямо заложените 69.

"Имаме един месец да изпратим становище. Предстоят разговори с областния управител и Лекарския съюз дали този проект отговаря на нуждите на населението. В момента правим анализи, но със сигурност ще настояваме за повече легла в акушерогинекологичните отделения, тъй като населението на Велико Търново се увеличава и раждаемостта бележи рекордни стойности за последните 25 години - имаме траен тренд за над 1000 бебета годишно", каза дректорът на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева.

В областта има недостиг на общопрактикуващи лекари. В момента за първичната здравна помощ на търновци се грижат 144 джипита, а необходимите са 161.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорите от сериала "София ден и нощ" Митко и Коки страдат за изминалите звездни актьорски мигове, разбра "България Днес". Двамата мъжаги бяха засечени в столично заведение, където разговаряха и си припомняха за добрите стари времена, когато славата ги връхлетя покрай играта им в хитовия сериал и не можеха да се отърват от луди фенки.

Ръководството на "Левски" има намерение да глоби нападателя Жерсон Кабрал. Прчината е глупавият червен картон, който футболистът си изкара при загубата с 0:1 от "Черно море". След нея "сините" се смъкнаха на трето място в класирането на Първа лига. Той остави отбора си с 10 човека в 68-ата минута. Това стана,

Жители на столичният квартал Св. Троица запретнаха ръкави и използваха едни от последните слънчеви дни за да облагородят градинката пред кооперацията си. За да я запазят от евентуални посегателства съкооператорите са сложили и кашпи пред новата декоративна