Борисов: Целта ни е да се произвежда в България (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835751 www.24chasa.bg
Бойко Борисов и Красимир Каракачанов във военния завод в Търговище Кадри: Фейсбук

Знаете, че в двуседмичния срок 2 от 3-те големи проекта ще бъдат готови. Това е за нов изтребител и това, което е моята мечта като сухопътен офицер. Трябва да подчертаем, че имаме прекрасна работа на БАН и военния експертен потенциал, много сме обнадеждени. Това заяви премиерът Борисов при Обиколка във военния завод “ТЕРЕМ - Хан Крум” в Търговище. 

"Имаме добра съвместна работа между БАН и военния експертен потенциал, която ще се използва при модернизирането на сухопътните машини. Държа да поздравя работниците тук в Търговище. До последния болт разглобяват всяка машина. Сградата е в доста прилично състояние. Предстои Министерският съвет да гласува 1 220 000 000 лв. за модернизация на българската армия", обясни Борисов.

"Тук ще се ремонтират и произвеждат машини. Държавата задели такива огромни пари за армията. Целта ни е да се произвежда в България, което ще осигури и работа. Продължаваме една много добра традиция", допълни той.

"Според мен с милиард и 200 ще постигнем ефект. Двата проекта за корабите, за съжаление, още не са готови, но за изтребителите и сухопътните войски са готови. За мое най-голямо съжаление, всичко преди е нарязано на скраб, вместо да се реновира.", обяви Борисов.

"По проектите за изтребителите и за сухопътните машини 5-6 фирми проявяват интерес и имат оферти за изпълнение на бъдещите поръчки. Единственото условие е машините да се сглобяват у нас", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му, така голяма част от парите ще останат в българските заводи. Десетилетия назад сме имали огромно количество подобна техника, която е нарязана на скраб. Само от танковете от 2 400 са останали 302, добави Каракачанов.

"Ние имаме разписани споразумения, коалиционни, и ще се придържаме към тях. Аз специално нямам никакво напрежение, точно обратното. Работим много добре с всички министри и вицепремиери. Нито ВМРО ще стане ГЕРБ, нито ГЕРБ ще стане ВМРО. Имаме своите различия, но и една обща цел", каза той, запитан дали има напрежение в коалицията.

"Аз с премиера нямам никакъв проблем, както виждате. В правителството няма случай, в който да съм се обърнал за нещо към премиера, и да не съм го получил", добави вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Толкова добри новини, чакани от армията десетилетия. Трябва да мислим и за боеприпаси, така че модернизацията да е по НАТО-вски стандарт. И най-вече българите да видят, че в условията на криза, мислим и за армията", смята Борисов.

"Много е лесно да се купува техника от рафта, ние искаме, особено когато става дума за машини за сухопътните войски, да е ангажиран целия - и индустриален, и научен потенциал на страната. Това първо означава, че една голяма част от парите ще остават в България, както и допълнителни пари за българските учени и инженери - този приоритет следваме. За съжаление, нещата не са се развивали така във времето. Нещо повече, ако българският научен потенциал бъде развит, той може в бъдеще да търси нови чуждестранни клиенти", каза Томислав Дончев.

"Все пак не забравяйте, че сме купували най-добрите самолети транспортни, хеликоптери транспортни, само транспортни - все едно ще се изнасяме. Все едно сме купували авиация да бягаме с нея. Сега купуваме бойна, за да можем да осигурим сигурността на България", обясни Борисов.

"За сухопътната машина съм гарантирал, че веднага ще започнем да я правим, защото знам, че ако се развият някакви военни действия или ще е с ядрено оръжие, или чрез терористи и подобни", заключи той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),