Доброволна казарма карат 13 мъже и жени в Националния военен университет

https://www.24chasa.bg/region/article/6836169 www.24chasa.bg
Доброволците по време на тактическо учение СНИМКА: Дима Максимова

IT специалисти, народна певица, агрономи, бъдеща акушерка, млад мъж с частен бизнес, икономист оставиха за месец цивилния живот и слагат противогази, стрелят с калашници, набиват крак по строевия плац в първия курс от доброволната казарма в Националния военен университет. Един техен ден протича както в казармата преди години. Стават в 6 ч. имат физзарядка, сутрешен развод, учебни занятия, вечерна проверка. Могат да напускат територията на военното училище в личното си време след 19 ч. до вечерна проверка. Кандидатите са минали предварителен подбор за физическа годност по военните окръжия, уточнява полк.Георги Пенчев -началник на Центъра за професионално и продължаващо обучение в НВУ. 36-годишна е най-възрастната сред 13-те курсисти, най-младият е 98-ми набор - също жена.

"Записах се от любопитство, но и заради любовта си към армията и родината. Винаги съм го искала, харесвала ми е униформата, абсолютно всичко в армията", казва 21-годишната Катерина Кърчева от Бургас. Завършила е музикално училище, а в момента е по майчинство. Нито един от семейството й не е военен, но приели и подкрепили идеята й да облече камуфлажа. "Най-много ми тежи физическата подготовка, понеже никога не съм тренирала и това ми се случва за първи път", казва тя. Автоматът тежи наполовината на личното й тегло. Катя тежи едва 47 килограма, но носи по 15 кг пълно бойно снаряжение. Надява се тази подготовка да й помогне за работа в бъдеще в редиците на армията, има планове и да кандидатства за курсант в НВУ.

"Всички тук искаме да останем още, обаче няма как. Отначало е малко по-трудно, но се свиква. Тук сме различни хора - нови запознанства, всичко е много хубаво", допълва 20-годишната Памела Митова от Монтана. Следва за акушерка, но не вижда бъдещето си в болницата. "Просто не го чувствам, да съм тук повече ми харесва", признава тя.

За месец от частния си бизнес с рибарство и пчеларство се е откъснал 26-годишния Никола Балтаджиев от Каварна. Не е съгласен със схващането, че младите у нас са лигльовци и не могат да се справят в трудни условия."Лигльовци може да сме първите 5-6 дни, след това вече всеки започва да опипва почвата. Най-трудно ми беше ранното ставане, но вече свикнах. Това обучение ще ми даде дисциплина, и общи неща от началната военна подготовка. Най-важното е да се научиш как да държиш правилно автомата", казва Никола.

Сред 13-те доброволни войници има и привърженик на задължителната казарма. "Според мен всеки нормален български гражданин, мъж или жена, трябва да получи съвременна европейска подготовка, която да даде възможност да опознае първо себе си. Да разбере какво му е интересно и с какво иска да се занимава, а не да попада под влияния на мама или тати и това, което искат те", обяснява 29-годишният Пламен Куртев от Варна. Той е завършил икономика и работил няколко години по специалността. В момента се занимава с почистващи машини.Но явно гледа към военната професия.

"Може да ви се струва странно, но такива понятия като патриотизъм не са загинали.Всички са много мотивирани и не чух нито един да е обезсърчен", каза полк.Пейчев.

Накрая доброволните войници ще завършат с изпити и ще положат военна клетва, а след това ще се запишат в резерва на въоръжените сили. Може дори да бъдат призовани да участват в задгранични мисии, както се случило през 2003 г. в Ирак.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са