Доброволна казарма карат 13 мъже и жени в Националния военен университет

https://www.24chasa.bg/region/article/6836169 www.24chasa.bg
Доброволците по време на тактическо учение СНИМКА: Дима Максимова

IT специалисти, народна певица, агрономи, бъдеща акушерка, млад мъж с частен бизнес, икономист оставиха за месец цивилния живот и слагат противогази, стрелят с калашници, набиват крак по строевия плац в първия курс от доброволната казарма в Националния военен университет. Един техен ден протича както в казармата преди години. Стават в 6 ч. имат физзарядка, сутрешен развод, учебни занятия, вечерна проверка. Могат да напускат територията на военното училище в личното си време след 19 ч. до вечерна проверка. Кандидатите са минали предварителен подбор за физическа годност по военните окръжия, уточнява полк.Георги Пенчев -началник на Центъра за професионално и продължаващо обучение в НВУ. 36-годишна е най-възрастната сред 13-те курсисти, най-младият е 98-ми набор - също жена.

"Записах се от любопитство, но и заради любовта си към армията и родината. Винаги съм го искала, харесвала ми е униформата, абсолютно всичко в армията", казва 21-годишната Катерина Кърчева от Бургас. Завършила е музикално училище, а в момента е по майчинство. Нито един от семейството й не е военен, но приели и подкрепили идеята й да облече камуфлажа. "Най-много ми тежи физическата подготовка, понеже никога не съм тренирала и това ми се случва за първи път", казва тя. Автоматът тежи наполовината на личното й тегло. Катя тежи едва 47 килограма, но носи по 15 кг пълно бойно снаряжение. Надява се тази подготовка да й помогне за работа в бъдеще в редиците на армията, има планове и да кандидатства за курсант в НВУ.

"Всички тук искаме да останем още, обаче няма как. Отначало е малко по-трудно, но се свиква. Тук сме различни хора - нови запознанства, всичко е много хубаво", допълва 20-годишната Памела Митова от Монтана. Следва за акушерка, но не вижда бъдещето си в болницата. "Просто не го чувствам, да съм тук повече ми харесва", признава тя.

За месец от частния си бизнес с рибарство и пчеларство се е откъснал 26-годишния Никола Балтаджиев от Каварна. Не е съгласен със схващането, че младите у нас са лигльовци и не могат да се справят в трудни условия."Лигльовци може да сме първите 5-6 дни, след това вече всеки започва да опипва почвата. Най-трудно ми беше ранното ставане, но вече свикнах. Това обучение ще ми даде дисциплина, и общи неща от началната военна подготовка. Най-важното е да се научиш как да държиш правилно автомата", казва Никола.

Сред 13-те доброволни войници има и привърженик на задължителната казарма. "Според мен всеки нормален български гражданин, мъж или жена, трябва да получи съвременна европейска подготовка, която да даде възможност да опознае първо себе си. Да разбере какво му е интересно и с какво иска да се занимава, а не да попада под влияния на мама или тати и това, което искат те", обяснява 29-годишният Пламен Куртев от Варна. Той е завършил икономика и работил няколко години по специалността. В момента се занимава с почистващи машини.Но явно гледа към военната професия.

"Може да ви се струва странно, но такива понятия като патриотизъм не са загинали.Всички са много мотивирани и не чух нито един да е обезсърчен", каза полк.Пейчев.

Накрая доброволните войници ще завършат с изпити и ще положат военна клетва, а след това ще се запишат в резерва на въоръжените сили. Може дори да бъдат призовани да участват в задгранични мисии, както се случило през 2003 г. в Ирак.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо няма да бъде подложен на съдебно преследване в САЩ по обвинения в изнасилване. Това обявиха от окръжната прокуратура в Кларк Каунти. Според властите няма убедителни доказателства за сексуално насилие над Катрин Майорга и случаят се прекратява. Срещу Роналдо започна разследване във връзка с обвиненията на

Изключително тежки работни дни има певицата Лилана. Изпълнителката, която от дълго време е извън светлините на прожекторите, бе заловена от топпапараците на "България Днес" да пазарува. За минути Лилана влезе в супермаркет, откъдето си взе здравословно мляко и кола, след което изхвърча с бърза крачка.

На пазар за гримове се впусна устатият коафьор Валентин Кулагин, видя "България Днес". Участникът във „ВИП брадър“ изпробва качествата на различни четки и мазила за украса на женските лица и видимо остана доволен от продукцията. Гримьорът, който казва, че Бог и майка му са го дарили с невероятен ген и няма нужда от почти нищо,