Икони на зографи от Елена - част от изложба за европредседателството в Националната галерия

https://www.24chasa.bg/region/article/6846958 www.24chasa.bg
Една от иконите от художествения фонд на Музея на Възраждането в Елена

Три икони на забележителните еленски зографи Йоан Попович и Дамаскин са включени в уникална изложба, подготвена от екип на Националната галерия и изкуствоведа Доротея Соколова. Една от най-ярките и същевременно най-малко изследвани епохи в културата ни – Възраждането, е представена чрез произведенията на зографи и първите ни светски художници, съобщиха от общината.

Изложбата „Вместо Ренесанс: Българското Възраждане в изкуството – от иконата до светския портрет“ е финансиран от Национален фонд „Култура“ в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 година.

В експозицията в Националната галерия, която ще бъде отворена до 17 юни, са събрани на едно място икони и портрети на най-значителните възрожденски художници – от големите тревненци Йоаникий, папа Витан и Симеон Цонюв, през представителите на Самоковската школа, сред които се извисява творчеството на най-значителния реформатор – Захари Зограф, на Тома Вишанов и забележителните зографи от Елена, до творбите на академичните художници Николай Павлович, Станислав Доспевски, Христо Цокев, Димитър Добрович, на художника-революционер и съратник на Васил Левски, реформаторът Георги Данчов.

Трите икони – „Успение Богородично“, „Света Богородица с младенеца“ и „Свети Лука представя иконата на Богородица с младенеца“ са от художествения фонд на Музея на Възраждането в Елена. Показан е и един запазен забележителен албум на еленските зографи, който в изложбата за първи път след почти два века среща с иконите на тези ярки майстори. Интересният албум от 119 листа с рисунки и учебни етюди историкът по изкуство Доротея Соколова определя като ценен изворов материал за местната еленска школа. Преди 14 години тя открива албума сред архива от рисунки на Захари Зограф в Националната галерия, чието съдържание няма нищо общо с неговия стил, техника и материали.

Изкуствоведката прави пълно изследване и публикува научен материал „Албум с рисунки на еленските зографи в НХГ“. Той съдържа редки образци на оригинални рисунки атонски тип от края на 18 и началото на 19 век на двама изключителни автори от Света гора – Дамаскин и Яков от еленското село Болерци, голям брой разнообразни рисунки на възрожденския художник Йоан Попович, известен още като хаджи Иванчо Попрайков, и неговия ученик Юрдан Михов. Албумът е запазен благодарение на друга голяма за времето си личност – еленския възрожденски просветител, енциклопедист и модерен български интелектуалец Милан Радивоев. Той не само запазва албума с рисунките, но и документира върху лист хартия всичко известно за авторите им и предоставя ценния материал, предполага се преди 1914 г., на Българския народен музей в София.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина! За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.

Процес срещу оръжейна банда отива на поправителен заради объркана цифра! Спецпрокуратурата допусна "техническа грешка", която се оказа препъникамък за делото срещу 70-годишния Сашко Марков. Възрастният мъж остана единствен да се поти на скамейката пред Темида, след като двамата негови авери вече се признаха за виновни и се отърваха с условни