Икони на зографи от Елена - част от изложба за европредседателството в Националната галерия

https://www.24chasa.bg/region/article/6846958 www.24chasa.bg
Една от иконите от художествения фонд на Музея на Възраждането в Елена

Три икони на забележителните еленски зографи Йоан Попович и Дамаскин са включени в уникална изложба, подготвена от екип на Националната галерия и изкуствоведа Доротея Соколова. Една от най-ярките и същевременно най-малко изследвани епохи в културата ни – Възраждането, е представена чрез произведенията на зографи и първите ни светски художници, съобщиха от общината.

Изложбата „Вместо Ренесанс: Българското Възраждане в изкуството – от иконата до светския портрет“ е финансиран от Национален фонд „Култура“ в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 година.

В експозицията в Националната галерия, която ще бъде отворена до 17 юни, са събрани на едно място икони и портрети на най-значителните възрожденски художници – от големите тревненци Йоаникий, папа Витан и Симеон Цонюв, през представителите на Самоковската школа, сред които се извисява творчеството на най-значителния реформатор – Захари Зограф, на Тома Вишанов и забележителните зографи от Елена, до творбите на академичните художници Николай Павлович, Станислав Доспевски, Христо Цокев, Димитър Добрович, на художника-революционер и съратник на Васил Левски, реформаторът Георги Данчов.

Трите икони – „Успение Богородично“, „Света Богородица с младенеца“ и „Свети Лука представя иконата на Богородица с младенеца“ са от художествения фонд на Музея на Възраждането в Елена. Показан е и един запазен забележителен албум на еленските зографи, който в изложбата за първи път след почти два века среща с иконите на тези ярки майстори. Интересният албум от 119 листа с рисунки и учебни етюди историкът по изкуство Доротея Соколова определя като ценен изворов материал за местната еленска школа. Преди 14 години тя открива албума сред архива от рисунки на Захари Зограф в Националната галерия, чието съдържание няма нищо общо с неговия стил, техника и материали.

Изкуствоведката прави пълно изследване и публикува научен материал „Албум с рисунки на еленските зографи в НХГ“. Той съдържа редки образци на оригинални рисунки атонски тип от края на 18 и началото на 19 век на двама изключителни автори от Света гора – Дамаскин и Яков от еленското село Болерци, голям брой разнообразни рисунки на възрожденския художник Йоан Попович, известен още като хаджи Иванчо Попрайков, и неговия ученик Юрдан Михов. Албумът е запазен благодарение на друга голяма за времето си личност – еленския възрожденски просветител, енциклопедист и модерен български интелектуалец Милан Радивоев. Той не само запазва албума с рисунките, но и документира върху лист хартия всичко известно за авторите им и предоставя ценния материал, предполага се преди 1914 г., на Българския народен музей в София.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.