Не се ли направи ремонт скоро, Силистра е на път да изгуби Етнографския си музей (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6866076 www.24chasa.bg
Етнографският музей в Силистра СНИМКИ: Незабравка Кирова

През февруари 2016-та година Етнографският музей затвори за посетители експозицията си на втория етаж. Причината – проникване на влага през ел.инсталацията и реална опасност от възникване на пожар.

От тогава до днес, промяна в ситуацията няма.

Музеят работи само с една зала – на първия етаж, която е що-годе в добро състояние. Работи, но само с временни и гостуващи изложби.

Собствените й ценни експонати са прибрани във фондохранилището, където също не са в безопасност.

Ремонт последно е правен през 2011-та година, но частичен. И само в тази част на музея таванът не капе. Навсякъде другаде, при снеготопене или обилни валежи е постлано с найлон и са разположени кофи, които да събират водата. В такива дни ежедневието на музейните работници преминава с парцал в ръка.

Експонатите са повече от уникални. Има такива, които датират от преди 140 години. Автентични носии и предмети от добруджанския бит и култура. Има тъкани и от края на 19-ти век. Както и множество инструменти и пособия от дърво и метал, които също са подложени на вредното влияние на проникващата отвсякъде вода. Повредят ли се, нови няма откъде да вземем, заяви Маргаритка Миланова, ръководител на Етнографския музей, който е със статут на отдел към Регионалният исторически музей в Силистра. .

Таванът е прогнил, дограмите на прозорците се разпадат.

Не се ли направи ремонт скоро опасност има не само за експонатите, но и за самата сграда. А тя е може би най-старата в Силистра, разказва Маргаритка Миланова. Строена е през 1853-1855 година от турците за конак. След Освобождението там се настанява жандармерията и управлението на града. През 1913-та година, когато Южна Добруджа е окупирана от румънците сградата е превърната в затвор. С това предназначение остава до 1952 година. От тогава до 1964-та, когато е предоставена за нуждите на Музеят в Силистра, е ученическо общежитие. Като специализиран Етнографският музей е открит през 1967-ма година и е третият в страната, след София и Пловдив.

И този ремонт трябва да е в близките една или две години, защото след това нищо няма да може да помогне сградата да бъде спасена.

Днес Етнографският музей го има по документи. Отворен е, но на практика посетители няма.

В последните години няма и пари заложени в бюджета на Общината, за Етнографският музей. От там потвърждават, че знаят за проблема и в момента заедно с ръководството на музея се подготвя проект за финансиране, за да бъде ремонтирана сградата, основно покривната конструкция, и да спре този неприятен теч. Директорът на РИМ – Силистра Николай Тодоров потвърди, че е възложено на архитекти да изготвят проект, който ще бъде съгласуван с НИМКН и представен пред Министерство на културата, за целево финансиране. Зам.-кметът на Община Силистра Тихомир Борачев съобщи още, че се подготвя и проект за облагородяване на съпътстващата инфраструктура, около сградата на Етнографския музей, за да стане това едно приятно място в центъра на Силистра.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 20 млн. лева с рекет е искала да прибере разбитата от ГДБОП банда на Димитър Желязков - Митьо Очите, показа проверка на "България Днес". Ключова роля в мегаизнудването наред с Очите и подчинените му главорези има и общинският съветник от Несебър Пейко Янков, обявиха от прокуратурата. Самият Янков успя да се укрие по време на полицейската

Денонощни грижи ще получи немощната старица  Немощната баба Василка от самоковското село Ярлово ще бъде настанена в социален дом. Хубавата новина съобщи пред "България Днес" кметът на селото Васил Миленов. "Подготвяме документите тези дни и ще ги изпратим на социалните. Очакваме след това баба Василка да бъде настанена в социален дом,

Спортувам, тичам по 3 км всеки ден "Спортувам, опитвам се да се поддържам във форма". С тези думи Калин Терзийски опроверга слуховете, че не е добре със здравето. Преди дни Кайо качи снимка в социалните мрежи, на която изглежда сериозно отслабнал. Десетки негови почитатели се притесниха относно състоянието му.