На 19 май Елена се потапя във феста "Пъстър балкански свят"

https://www.24chasa.bg/region/article/6868076 www.24chasa.bg
Много настроение и танци внася в Елена фестът "Пъстър балкански свят"

За трета поредна година фестивалът на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ ще пренесе възрожденска Елена в света на традицията и модерността. Той е продължение на проект, спечелен през 2015 г. по Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, в партньорство с Международната организация за демокрация и права на човека, Осло, Норвегия, на стойност 92 210 евро. Проявата вече се утвърди и в Календара на културните събития на общината.

В събота от 11 часа на сцената в центъра на града кметът инж. Дилян Млъзев официално ще открие фестивала, след което неговият колега от италианското градче Турси Салваторе Козма ще поздрави участниците.

Гости на фестивала са известни наши арт пленеристи, които заедно със свои италиански колеги организират пленер под надслов „Изкуството отмива от душата прахта на ежедневието“. Във фестивалния ден те ще демонстрират различни техники и стилове в изобразителното изкуство и всеки млад човек, изкушен от магията на четката, ще получи открит урок от изявените художници Мариана Матева, Клементина Манчева, Илза Флоризи, Филомена ДАмброзио, Габриела Жекова, Саша Дамянова, Нина Иванова, Георги Петров, Иван Додов и Александър Александров. Особено колоритен и интересен за публиката, с второ участие в рамките на фестивала, се очаква да бъде художникът Иван Яхнаджиев, който ще направи демонстрация на боди арт.

На модулната сцена, оборудвана с озвучителна и осветителна техника, закупена със средства по проекта, ще се редуват фолклор, съвременни песни и танци, изпълнени от млади таланти на петте училища в общината. В следобедните часове ще звучат известни рок балади, извлечени от струните на гъдулка, ще има хоротека под звуците на рок, а в края на вечерта „Айс тийм и Мартина“ ще зарадват публиката със своята музика.

За любителите на фотографията първа изложба от свои снимки урежда в ТИЦ Венко Стефанов. Фотосите са получили най-много харесвания в групата „Елена и околията в снимки“. Мартин Петров е също млад човек, познат в Елена от нетрадиционното му изкуство - със специфична техника, ползвайки спрейове, да изработва истински произведения на модерното изкуство. Този път, освен демонстрация на арт стрийт, той ще придаде интересен облик на част от пейките в центъра.

Централния площад ще изпъстрят десетки занаятчии, които не само ще продават творенията си, но и ще демонстрират умения. В три работилнички за деца – по грънчарство, керамика и пирография майстори в занаята ще помагат на деца и младежи да усетят магията да сътвориш красота собственоръчно.

И за да потвърдят балканджийската щедрост, организаторите подготвят безплатна томбола с награди със запазената марка „ЕЛЕНА“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На съд в Испания заради трафик на дрога е изправен БГ националист, воювал по негови признания срещу албанците в Косово и украинската армия в Крим, показа проверка на "България Днес". За шокиращата развръзка в живота на рейнджъра и шеф на паравоенната организация "Православна зора" Живко Иванов се разбра по случайност след дело в Пазарджик.

Коне се разхождаха необезпокоявано пред ВИП терминала на Летище София тази сутрин. Животните посрещаха и изпращаха пътниците докато спокойно пасяха трева на островчето пред входа за

Луксозна килия чака убиеца на журналистката Виктория Маринова - Северин Красимиров! Следственият арест в Русе е ремонтиран преди 1-2 години, има нужната жилищна площ и самостоятелен санитарен възел, увериха от пресцентъра на правосъдното министерство. В сравнение с обикновените килии из страната това звучи направо като ВИП стая в петзвезден хотел,