Литургия огласи на Спасовден Патриаршията на Царевец

https://www.24chasa.bg/region/article/6868117 www.24chasa.bg
Света литургия за храмовия празник Възнесение Господне бе отслужена в Патриаршията на Царевец СНИМКА: Община Велико Търново

По стара традиция, датираща още от времето на Второто българско царство, Велико Търново отбеляза на Царевец големия църковен празник Възнесение Господне – Спасовден.

В Патриаршията музей „Възнесение Господне“ великотърновският митрополит Григорий, игуменът на Троянския манастир – епископ Сионий, заедно със свещеници отслужиха утреня и Света литургия.

Богослужението бе особено интересно за чуждестранните туристи, които по това време разглеждаха крепостта и храма.

На литургията присъстваха кметът Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, ректорът на ВТУ проф.Христо Бонджолов, богомолци.

"На Спасовден отново си спомняме за заветите на Спасителя Исус Христос. Нека бъдем добронамерени в мислите и действията си, да помагаме на хората в нужда, да бъдем водени от светлината и любовта, да бъдем единни", каза Даниел Панов.

Службата на храмовия празник на Патриаршията бе възстановена като традиция през 2013-а година, след 620-годишно прекъсване.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам "Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила". Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г.

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята